British Punk Invasion – Lopunk, Peter and The Test Tube Babies, UK Subs, Exploited a Barba Negrában – Budapest, Hungary – 2018.02.02.

A British Punk régen várt inváziója érkezett hozzánk a Barba Negra Music Club-ba 2018.02.02-án. Hatalmas Punk koncert volt a ‘Lopunk‘ (Sex Pistols cover), a Peter And The Test Tube Babies‘, a ‘UK Subs‘, a The Expolited‘ és a ‘Cocney Reject‘ angol punk zenekarok részvételével. Annyira nem bírtam magammal, hogy külön lejátszási listát nyitottam az itt készült videóimnak: British Punk Invasion videocsatorna a Youtube oldalamon

És akkor kezdődjön a történet….

exploited-british-punk-invasion-budapest-barba-negra-2018-02-sbs-09

Előzmények

Amikor megláttam a Barba kiírását a bulira, egy percet sem gondolkodtam, hogy jegyet vegyek. Óvatosan körbekérdeztem persze a családot – nem vagyok én bunkó -, hogy szeretnének-e eljönni velem,  de (vajon miért) csak nemleges válaszokat kaptam a páromtól és a gyerekeimtől is. Na ez király mondom, máris megspóroltam egy valag pénzt 🙂 Persze körbejártam az ismerősöket is hátha összefuthatok majd valakivel. Szerencsére egy haverom (Ariel azaz Sanyi… avagy fordítva), jelezte hogy ott lesz, ráadásul ők beterveztek egy baráti találkozót a 30 éve nem látott spanjaival, szóval leszünk páran.

Aznap este mocskosul szar idő lett a buli kezdetére, ömlött a havas eső, alig tudtam kiszállni a kocsiból. Előtte kint lébecoltam az utcán, mikor kisebb bandákat láttam a kapualjakba szorulva, piásüvegekkel a kezükben. Na igen…. mi se csináltuk másként, 35 évvel ezelőtt, amikor az FMK-ba, vagy éppen az Almási térre igyekeztünk a Moszkva téri gyülekező után 🙂

Sok zenét szeretek (most már ugy a Lordot a legjobban… sorry), főiskolás koromban azonban megütött a punkzene. Nem csak azért mert az akkori bandánkkal  punkot játszottunk, hanem ezért mert baromira tetszett a zene. A Sex PistolsNever Mind No Bollocks” lemeze volt az alap, hallgattam UK Subs-ot, Dead Kennedys-t, aminek lemezeit a Kossuth téri egyetemi könyvesboltban vettem, … az is egy külön sztori. De amikor megismertem az Exploited-et… na onnantól masszívan bepunkzenésedtem. Az Exploited nekem amolyan agymosó zene volt sokszor. Amikor már tele volt a t…köm, estére benyomtam a kocsiba hazafelé és kizúzott minden egyebet a fejemből. Exploited…. egy fogalom, ki ne látta volna élete során a „Punks Not Dead” feliratokat, vagy az általuk elhíresült tarajos punk ábrákat valahol az utcán, vagy pólókon.

Persze igazi punk sose voltam. Az egyetlen kötődésem ehhez a műfajhoz, hogy Qvára szeretem ezt a zenét. Emlékszem a 80-as évek végén ez a zene megmentett egy nagy veréstől. Drezdában dolgoztam termelési gyakorlaton egy papírgyárban még a Főiskolával. Egyik éjjel cigivel a számban, bicskával a zsebemben és walkmant hallgatva megyek műszakba, amikor a kihalt, néptelen pályaudvaron odajön hozzám egy szakadt német punk csaj és cigit kér. Hát mondom „Nesze itt egy”, mire a haverjai vagy heten nyolcan körém ugrottak és németül csaholva nekem estek valami olyan dumával, hogy mi a f@szt akarok a csajuktól. Hééé, mondom „bitte langsam, Ich bin ein ungarischer Punk… hier ist  musik Expolited… und scheische!!!!(nem sokkal több volt amúgy a német nyelvtudásom) és a főnök fejére raktam a füllhalgatót. Üdvrivalgás, ölelkezés….. közös cigizés, a bicskám megmutatása következett. Próbáltunk kommunikálni, hogy bizony nálunk ungarishe is vannak punkok, meg hogy ez milyen k…va jó, és hogy amúgy minden egy nagy sz@r. Késtem vagy 2 órát, de ez örök emlék maradt…hahahaaaaa

Lopunk

Visszatérve a Barba Negrához, sorban állás egyáltalán nem volt este 6-kor a szakadó esőben, hamar bejutottam.Volt itt mindenféle arc a 20 évestől a 60 évesig, a tarajos punktól a konszolidált üzletemberig, vagy éppen igazgatóig.De mindenki egy dolog miatt jött, hogy részese lehessen a mai Punk Inváziónak.

Pár perccel később már kezdett a ‘Lopunk‘ zenekar. Mikor megláttam aznap délután hogy Sex Pistolst játszanak, nem akartam lemaradni. Jól is tettem, tolták rendesen a Never Mind album számait, a lassan gyülekező és akkor még csak hevenyészve pogózó nézőközönségnek.

lopunk-british-punk-invasion-budapest-barba-negra-2018-02-sbs-02

Minden szám egy külön műsor volt, baromi jól szórakoztunk. Sorba kerültek elő a kellékek és a színpadi eszközök, többek között a folpack, hahahaaa… ami használatra is került 🙂 Hammer Feri aztán lerántotta a basszert a földre aki ott folytatta tovább… rákendról….. beindult a hangulat! Nagyon f@szaaaa….

Lopunk galéria

Peter And The Test Tube Babies

Félórás szünetet követően lépett színpadra az első nagy név, a ‘Peter And The Test Tube Babies‘. A hangulat kezdett erősen megalapozott lenni a vendégek elfogyasztott söreinek függvényében, közben folyamatosan érkeztek az emberek a Barba Negrába. Sok külföldi volt, jöttek Angliából, de horvátul és németül is beszélgettek körülöttem. A piától el nem homályosult, éles szeműek észrevehették Ganxta Zolit ahogy ott áll a színpad előtt. Egyre keményedett a buli, a pogó és a piálás, a számok tempósan jöttek egymás után.

peter-and-the-test-tube-babies-british-punk-invasion-budapest-barba-negra-2018-02-sbs-16

Bent álltam középen, hiszen pogózni mentem, felidézve ifjonc életem….  és persze élvezni a bulit. Csatakosodott a padló, elkezdtek izzadni az emberek, de a zene kitett magáért a maga módján. Hiszen ez punkzene, nem rockopera. Egyszer csak Ganxta Zoli fent volt a színpadon, beült a dobok mögé… ééééésss…. letolt egy kibeb…szott jó nótát az ikonikus zenekarral közösen. Azt hiszem ilyet se látni sűrűn, de inkább soha 🙂 Állat nagy volt, skandáltuk a nevét: „Zoooliii, Zooolii”, miközben Peter Bywaters is ecsetelt valamit Zoliról, bár ezt nem értettük világosan…. hahahhh… túl angolul beszélt 🙂 Az utolsó nóta hét(7) percesre sikerült, amit csak akkor realizáltam amikor már alig tudtam tartani a kamerát a videózáshoz. Ez de baromi jóóóó volt! Fuck, fuck!

Peter And The Test Tube Babies galéria

UK Subs

Újabb fél óra, ami elég egy üdítőhöz, sörhöz, vagy mit tudom én mihez, de legfőképpen egy cigihez… hamarosan a színpadon a ‘UK Subs‘. A UK Subs-ot már jól ismerem a mai listából, nagyon sokat hallgattam, imádom. Hosszú intróval kezdtek (addig se fáradtak ki), sok archív fotó és filmjelenet volt a 80-as évekből. Aztán belekezdtek, nem is akárhogyan. Na ők se lettek fiatalabbak, de a zene ugyanúgy szólt mint anno a kazettáimról. Marha jó punk zenék, óriás pogózás, egyre jobban benne voltam a buliban én is ott középen, ment a daráló mint állat.

uksubs-british-punk-invasion-budapest-barba-negra-2018-02-sbs-15

Közben lőttem a fotókat, és nyomtam a videókat, hogy maradjon valami az utókornak. Bár lehet ez a Facebookon felnövő utókor már nem fog ebből érteni semmit. Csak pár kérdés lesz a punk nemzedék hamarosan: „Apaaaa, a pogó nem egy kutyafajta?„, „Apaaaa, minek ugrálnak a kócós bácsik ezen a 1000 éves videón, nincs számítógépük??” , „Anyuuuu, a tarajos punk és az ősember az ugyanaz?” meg hasonlók. Sok nagy punk slágert hozott nekünk ma este a UK Subs. Baromi jó volt nézni ahogy tolják az arcunkba a rákendrólt. Közben a sörök repkedtek a levegőbe, a padló és az emberek áztak, de k…vára élveztük a bulit. Iszonyat ment a hangulat. Ohhhhh… ez de Fuck!

UK Subs galéria

 

Exploited

Végre elérkezett az idő amire nagyon vártunk és készültünk. „Barmy Army … Ploited” üvöltöttük hangosan a beálláskor a függönyöknek. Amikor ezek a függönyök szétnyíltak és megjelent az ‘Exploited‘… na akkor elszabadult a pokol! Az első számnál a sörök már a színpadra repkedtek, valóságos sör eső volt, Wattie úgy ugrott el az érkező söröskorsók elől… de csak mosolygott, erre Ő sem számított. Ami a csövön kifért…. pogó a maximumon. Exploited a maximumon, hangerő a maximumon… itt már minden a maximumon volt. Leírhatatlan tombolás a színpad előtt!

exploited-british-punk-invasion-budapest-barba-negra-2018-02-sbs-19

A számok közötti összekötőszövegben nagyjából 172-szer hangzott el a „Fuck„, amit időnként be is mutatott nekünk. Egyszer mikrofont is kellett cserélnie, a  gyors behangolás annyi volt hogy „one-two-three” aztán a koponyájához ütögette…  olyan hangja volt mint egy kalapácsnak az üllőn. A műsor magja a „Fuck the System” album volt, de kaptunk mindent a „Barmy Army„-tól a „Cop car„-on át a „Troops of tomorrow„-ig. Olyan pogó volt, hogy az emberek is repkedtek a levegőben.

exploited-british-punk-invasion-budapest-barba-negra-2018-02-sbs-22

Na itt már komolyan haditudósítónak éreztem magam. Küzdenem kellett a talpon maradásért, főleg amikor a videókat és a képeket csináltam. Kőkemény volt, egyszer el is repült a kamerám, úgy szedtem össze a földről a tánc közepén. De ez benne van a pakliban, q…va jó volt pogózni az Exploitedre.  Azért meg kell jegyeznem hogy ezek a punk arcok vigyáztak egymásra, még ha ez nem is látszik a felvételeken elsőre. Ismeretlenül is felsegítették egymást a földről, a számok után ment az ölelkezés. Ez egy f@sza banda volt itt ma este, balhét nem láttam, csak örömteli, részeg arcokat. Wattieék csak tolták az arcunkba az ‘Army Life‘-ot, a ‘Chaoos in my Life‘-ot, ‘Sick Bastard„-ot, mi meg nyomtuk a refréneket a felénk tartott mikrofonba.

exploited-british-punk-invasion-budapest-barba-negra-2018-02-sbs-38

Aztán nem sokkal a vége előtt, olyan esemény történt amihez hasonlót még sohasem láttam. Wattie rövid bevezetőjében elmondta, hogy a punk zene milyen ku… vára „fuck” egyszerű, és bárki meg tudja csinálni. A hitetlenkedők kedvéért felhívott a színpadra vagy 20 embert (kb ennyit engedtek fel… amúgy felment volna mindenki…) és közösen adták elő a ‘Sex & Violence‘ számot. Utána persze kuuu.. nagy ováció. Hát ez hihetetlen, elképesztően rohadt jó volt! De vége lett sajnos… örök emlék marad! Fuck és fuck még 172-szer….

Exploited – British Punk Invasion @ Barba Negra Music Club – 2018 Tracklista

  1. Let’s Start a War
  2. Fightback
  3. Dogs of War
  4. The Massacre
  5. UK 82
  6. Chaos Is My Life
  7. Dead Cities
  8. Alternative
  9. Noize Annoys
  10. Never Sell Out
  11. Rival Leaders
  12. Troops of Tomorrow
  13. I Believe in Anarchy
  14. Holiday in the Sun
  15. Cop Cars
  16. Beat the Bastards
  17. Fuck the System
  18. Porno Slut
  19. Army Life
  20. Fuck the USA
  21. Sex & Violence
  22. Punks Not Dead
  23. Was It Me
  24. Maggie

Exploited galéria

Cockney Rejects

Az utolsó színpadra lépő zenekar a ‘Cockney Rejects‘ volt, az oi/street punk stílus alapbandája. Nekem viszont itt ért véget az este teljesen kikészülve az Exploitedtől. Alig vánszorogtam el az autóig, ahol átöltöztem…, fotózni sem tudtam volna, ugyanis amikor elrepült bent a telóm a sáros-sörös földre, aztán állandóan kikapcsolt. Így hát a belekezdtem ugyan a Cockney-ba, de már csak hátul, ezért nem is éreztem otthonosan magam.

Nekem egyértelműen az Exploited volt az est csúcspontja!

Kétségtelenül minden idők legnagyobb punk eseményét láthattuk a Barba Negrában. Mindenkinek aki megszervezte, létrehozta ezt a soha meg nem ismételhető bulit köszönöm! Ha szereted a punkot és mégsem voltál ott, azt már cseszheted…..PUNKS NOT DEAD! Rákendról!

Olvasnivaló

Tudjátok, szeretem ha olvastok is amiről írok…

Előzetes cikkek és interjúk a rendezvényről

Koncertbeszámolók a rendezvény után

Videók

Külön lejátszási listát nyitottam az itt készült videóknak: British Punk Invasion videocsatorna a Youtube oldalamon