Napi Lordom: Könyvek a Lord Zenekarról

A Lord zenekar nemrég ünnepelte 45-ik születésnapját. Nem sok zenekar büszkélkedhet ezzel a számmal, főleg ha a magyar rockzenei vonalat követjük. Hihetetlen de igaz, kedvenc zenekarunk a mai napig is turnézik, koncertezik.

Mindezt a 45 évet 4 könyv + 2 kisebb kiadvány kísérte:

Kozma Gábor: LORD – Rock-sztori (1985)

Az 1985-ben megjelent Kozma Gábor: LORD – Rock-sztori könyvéről 2007-ben meg is jelent átfogó elemzés amelyet a www-alon.hu oldalán olvashattok, Érdekesség, hogy ugyanebben az évben még egy rövid cikk született, a helyi szombathelyi médiában erről a Lord  a korszakról Kozma Gábor szavaival. Ezeket a cikkeket eléritek a Kozma Gabor-Lord-Rock-Sztori-Konyve cikkemben.

A könyv 10000 példányban jelent meg és napok alatt elfogyott. Az első 500 példány sorszámozott, és fényes borítóval került az utcára. Értelemszerűen a zenekar 1985 előtti rendkívül küzdelmes korszakáról szól, arról a korszakról amikor még nem volt sem kis-, sem nagylemeze a zenekarnak, vegyítve az akkori zenésztársadalmi problémákkal.

Körképet ad az „…addig volt jó míg Kádár élt…” korszakról, amelyet nosztalgiával átfűtve olvas(na) az ember. De hogyan olvassa ha szinte nem is létezik. Van pár kamu link az interneten, de ne dőljetek be ezeknek, ez a könyv (is) mintha már el is tűnt volna a süllyesztőben. Mert ami ugye az interneten nincs az nem is létezik…

Kiadója a KISZ Vas Megyei Bizottsága, Szombathely.

A könyv a Antikvarium.hu-n itt található.

Kozma Gábor: LorDolgok (1987)

Kozma Gábor: LorDolgok - Lord rock sztori II kiadvány 19871987-ben újabb róluk szóló kiadvánnyal büszkélkedhettek: Kozma Gábor LorDolgok címmel írt könyvet a zenekarról, sok dalszöveggel. Kis példányszáma miatt gyorsan elkapkodják. A Vas Megyei Pedagógiai Intézetben által megjelentetett Kozma Gábor – LordDolgok – Lord rock-sztori II füzetecske inkább mondható Balogh József dalszöveg gyűjteményének, hiszen a kiadvány nagy részét ez foglalja el.

A mindösszesen 38 oldalas a kiadványból a Széchenyi könyvtár archívuma őriz egy bárki által olvasható példányt.

Kiadója az Országos Szórakoztató Zenei Központ Vas Megyei Kirendeltsége, Szombathely.

A Lord együttes dalszövegei (1990)

Az 1990-ben kiadott, tűzött, 50 oldalas „A Lord együttes dalszövegei” szintén Szombathelyen készült és már egyáltalán nem fellelhető kiadvány.

A könyv előszava: „A szombathelyi Lord együttes az egyetlen tartósan működő, sikeres, profi vidéki zenekar. Munkájukat három hazai „LP”, két kislemez, egy angol nyelvű maxi-kislemez, és egy ausztriai nagylemez fémjelzi. 1986-ban alakult az első klubjuk. Azóta létrejött tatabányai központtal a LORD Országos Levelező Klub. A tatabányai mellett helyi klubok működnek Szombathelyen, Sopronban, Győrben, Nyíregyházán, Szegeden és Budapesten A Lord Birodalom gazdagságát szolgálja e kiadvány is, melyben Balogh József dalszövegei találhatók. A tartalom a Lordot erősíti.”

Tervben volt egy második kötet megjelentetése is a régebbi számok dalszövegeivel, de az sajnos nem készült el.

Kiadója az Országos Szórakoztatózenei Központ Vas Megyei Kirendeltsége (Szombathely)

Molnár Éva – Lord (1990)

Az 1990-ben megjelent Molnár Éva – Lord könyvet az O.Sz.K. Vas megyei Kirendeltsége, Szombathely, támogatta. A kiadvány 94 oldalas puha táblás könyv sok sok képpel.

Alig kilencven oldalas füzetecske, amolyan „booklet”. A Lord zenekar számára készült 5000 (!) példányban promóciós célból, rengeteg fekete-fehér fotóval, szellős tartalommal, az 1985-90 közötti időszakot ismertetve nagy vonalakban.

A könyv a bookline-on itt található.

Varga Tímea – Mindhalálig Lord (2007)

A 2007-ben napvilágot látott kiadvány, amelyet a napokban kaptam meg a Lord Butikból rendelve, Varga Tímea: Mindhalálig Lord című könyve. Egy könyv egy igazi rajongó tollából! Izgatottan tartom a kezemben a könyvet, alig várom hogy elolvassam.

A könyv ötlete a zenekar 35. évfordulója kapcsán jött, de maga a mű nem egy tipikusan vett életút bemutatás. A Mindhalálig Lord személyesebb jellegű és barátságos hangvételben íródott, mivel a szerző, Varga Tímea és a tagok a való életben is jó barátok. A kötet két részből áll, az elsőben a Lord zenekar történelme szerepel, a másodikban pedig a jelenlegi tagok életútja az óvodától napjainkig.

„A Mindhalálig Lord nagyon őszinte, és szerintem ez benne az apropó. A tagok ugyanis elmeséltek olyan dolgokat és történeteket, amik soha sehol nem jelentek meg, a képek pedig fenomenálisak lettek. Róluk szól, az életükről! Nem csak mint zenészekről, hanem mint emberekről is – mondta el lapunknak Varga Tímea, a Mindhalálig Lord írója.”

A könyvet a Lord Butikban rendelhetitek meg.

Varga Anna – A Lord zenekar dalszövegei 1972-2012 (2012)

A Lord összes dalszövege, életútja és biográfiája 160 oldalon, sok színes fotóval, keménykötésű borítóban, a zenekar 40. születésnapjára, valamint Balogh József szövegíró emlékére. A könyv 2012-ben jelent meg. A könyvet kizárólag a koncerteken és a Lord butikban lehetett megvásárolni.

„Ezzel a kiadvánnyal tiszteletemet szeretném leróni előtte azért, amit évtizedes munkájával tett az ifjúságért a tanításban, és amilyen értékrendeket közvetített verseiben, dalszövegeiben felénk.” (Varga Anna, a könyv írója, Balogh Józsefről)