Napi Lordom: Lord Rajongói Klubok – I. rész: 1986-1991

Bevezető

Amikor elhatároztam, hogy egy cikket írok a Lord rajongói klubokról, még nem is tudtam mire vállalkozom. Először csak egy egyszerű felsorolásnak szántam a bejegyzést, de aztán egyre több emlékre bukkantam. Nem tudom mely magyar zenekaroknak voltak még rajongói klubjai a 80-as évek végén (Eddának biztosan), de hogy ilyen kiterjedt hálózattal egy sem rendelkezett az egészen biztos.

lord-klub-lord-klub-levelezolap_resize

Hogyan lehet ez? Mi mozdítja meg az embereket a Lord zenéjét hallgatva, a Lord koncertekre járva? Miért nem elégedtek meg ezek fiatalok pusztán a lemezek hallgatásával, mint oly sok más zenekar esetében. A választ persze már tudom, hiszen ennek hatására kezdtem el én is a Lorddal foglalkozni azt hiszem „kicsit többet” mint mások, bár erre a lányom tudna pontost választ adni nektek 🙂

A válasz a zene mellett: a „szeretet” amelyről már olyan sokszor olvashattunk interjúkban is kimondva a zenészektől, a rajongóktól, és amelyet az erre fogékony emberek azonnal megéreznek a Lord zenekar száz méterekre is kiterjedő aurájába kerülve. Ha ebbe belekerülsz, én engeded hogy kinyíljanak a belső kapuid…. és érzed, hogy valóban elvarázsol, hamar érezni fogod azt is, hogy valamit adnod kell neked is cserébe azért amit tőlük kaptál. Alapesetben ez nem más, mint hogy elmész a következő, meg a következő, meg a következő koncertre.

Ezen alaptétel szerint alakultak, és működtek a Lord klubok is. Szinte mindegyik története úgy kezdődik, hogy valahol valaki meghallotta a Lord zenéjét egy kazettán ami elvarázsolta Őket. A Lord Klubok tevékenysége nem állt meg a közös zenehallgatásban és beszélgetésben, hanem valódi tettek követték tevékenységeiket, amelyek a zenekar életét, létét próbálták könnyebbé tenni: kiadványok születtek, koncertek szerveződtek, plakátok kerültek az utcákra, megkeresték a médiákat riportokat és cikkeket készítettek és még sorolhatnám. Nos, ilyen volt a valós klubélet!

A Lord klubok mindennapjai

A 13 hazai Lord Klub: Budapest, Győr, Lovászi, Nyíregyháza, Pécs, Rajka, Sárvár, Sopron, Szeged, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, és Veszprém behálózták az egész országot, és az egyetlen – az akkori Csehszlovákiában lévő – Sávolyban működő pedig az országhatárokon is átért.

lord-klub-lord-ujsag-borito-sbs-2017_resizeA Lord kluboknak volt köszönhető a Lord újság, amely az eredeti tervek szerint negyedévenként jelent volna meg, végül három szám lett belőle: 1988, 1989 és 1990-ben évente egyszer. De mégis elkészült, de mégis terjedt és olvasták a rajongók! A Lord újság története, igazi kaland sokszor hihetetlen körülmények között készült és került nyomdába. 

Példa erre a legutolsó, melyben egy képregény is szerepel, mint újdonság. Sopronban írták, Makón rajzolták, Tatabányán nyomták. Igazi országos szerkesztésű folyóirat. Ki tudja ezt utánozni? A lap szerkesztését Seres Éva tartotta kezében, de bárki, aki rajongó, drukker vagy ellendrukker, írhatott bele. Dalszöveggyűjtemény kiadásán dolgoztak, újságok szerkesztőségébe, és helyi rádióstúdiókba jártak népszerűsíteni a zenekart.

Rendelkeztek tagsági igazolvánnyal, levelezőlappal, több helyen volt tagsági díj is, amelyet természetesen maguk fejlesztésére, és a rajongók „megsegítésére” használtak.

A Lord Klubélet csúcspontja a balatonvilágosi Lord tábor. Nem a zenekar szervezte, hanem klubok tagjai, de természetesen a zenekar is ott volt velük. 1989 június 10-13-ig és 1990 június 8-10-ig, három-három napra Balatonvilágosi ARÉV üdülő vált a lelkes rajongók és vendégeik fellegvárává. Igazi alkotó tábor volt ez a javából! Itt készült a soron következő Lord újság száma, videókat forgattak, voltak csapatversenyek, közös zenehallgatás és videónézés, egyszóval minden ami a tartalmas, de rövidnek ígérkező 3 napba belefért.

lord-klub-lord35_galeria_184_resize

1990 január 27-én Tatabányán megalakult a Lord Klubok Országos Szövetsége is, habár mint tudjuk a történelemből, akkor már ennek sajnos nem sok jelentősége volt. Egy cseh rádióamatőr a csatornáján várta azon társait, akik a rövidhullámú éterben is szerettek volna a Lordról beszélgetni. Ekkor jelent meg egy lelkes rajongó írása nyomán Molnár Éva könyve, illetve  „A Lord összes dalszövegei I. füzet” is. Igazi Lord pezsgés volt ezekben az években.

Aztán ’90-es évek első felére elcsendesültek a dolgok. Lehet hogy a Lord zenészek kiválása, tagcseréi okozta csalódás, a koncertek csökkenő száma volt az oka, de szép lassan 1994-re megszűntek az aktívan működő klubok. De a rajongók mégis megmaradtak!

A Klubok

A 14 klub életéből, ma már csak igen kevés publikusan is elérhető anyag található ahhoz képest ami pontosabban leírná mindennapjaikat, de kezdetekben nagy segítségemre volt a máig is működő Szegedi Lord Klub weboldala (köszönet Szabó Imrének), és a Budapesti Lord Klub Emlékkönyve (köszönet Szabó Palinak), majd az egykori klubvezetők és klubtagok. Persze korabeli weboldalak hogyan is maradhattak volna fenn, akkor még szinte nem is volt internet, de ha volt is nem volt olyan elterjedt. amely működőképessé tehette volna a kommunikációt. Szóval maradtak a postai levelek, és a klub összejövetelek, no meg a telefon a kapcsolattartásra.

Lord Klubok térképe 1988-1991

A Lord klubok térképe: Budapest, Győr, Lovászi, Nyíregyháza, Pécs, Rajka, Sárvár, Sávoly(CZ),
Sopron, Szeged, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém

És akkor vegyük számba a Lord Klubokat. A postai címek pusztán lexikális jelleggel vannak feltüntetve, nehogy odamenj 🙂

Rajkai Lord Klub

lord-klub-vezetok-bucsuhazy-peterKlubvezető: Bucsuházy Péter

Cím: 9224 Rajka, Művelődési Központ
Megalakulás éve: 1986

A rajkai volt az első Lord klub amely 1986-1987-ben alakult meg. „…A kultúros mondta, hogy tegyük hivatalossá a dolgot és alapítsuk meg a Rajkai Rock Klubot! Ekkor mondtam, hogy ne Rock klub legyen a neve hanem Lord klub, hiszen ők a mi igazi kedvenceink…”

>>> Tovább a rajkai Lord Klub oldalára <<<


Tatabányai Lord Klub

lord-klub-vezetok-cserteg-istvanKlub neve: Országos Lord Levelező Klub – Tatabánya
Klubvezetők
: Seres Évi és Cserteg István

Cím: H-2088 Tatabánya Pf.1298, később 2600 Tatabánya, pf. 1296
Megalakulás éve: 1986

A Tatabányai Lord klub volt a legnagyobb szerveződés, még ha taglétszámban nem is, de tevékenységében mindenképpen. Itt kezdett el működni az Országos Lord Levelező és Rajongó Klub, a tatabányai Közművelődés Házában…

>>> Tovább a tatabányai Lord Klub oldalára <<<


Lovászi Lord Klub

Klubvezetők: Jánosi Zsuzsanna és Jánosi Ferenc
Cím: 8876 Lovászi, Művház
Megalakulás éve: 1986

A lovászi Lord Klub 1986-ban alakult meg a helyi művelődési házban. „Elhatároztuk el feleségemmel, Zsuzsannával, hogy létrehozzuk a lovászi Lord Klubot. Igazolványokat készítettünk és egy Lenti városi koncert után 1986. május 31-én együtt ünnepeltük a zenekar első kislemezének megjelenését. Elmondhatatlan élmény volt.”

>>> Tovább a lovászi Lord Klub oldalára <<<


Győri Lord Klub

Klubvezetők: Kozma Gertrúd
Cím: 9024 Győr, Petőfi Sándor Művelődési Központ
Megalakulás éve: 1987

A Klub működése 1987 végén indult a Petőfi Sándor Művelődési Központban. A klubvezető segítségével a helyi sajtót és a Magyar Rádió Győri stúdióját is bevonják a Lord zenekar népszerűsítésébe.

>>> Tovább a győri Lord Klub oldalára <<<


Budapesti Lord Klub „La Fayette”

lord-klub-vezetok-szabo-paliKlub neve: La Fayette
Klubvezetők
: Varga Gabi, Szabó Pál, Kovács Hajnal, Radics István

Cím: Budapest, Vörösmarty Művház, utána  Fekete Lyuk, majd Marczibányi tér,
Megalakulás éve: 1988

1988 November 6-án a Vörösmarty (egykori Ganz–MÁVAG) Művelődési Házban beindult a budapesti Lord Klub. 1988-1991-ig működik, kezdetben kétheti rendszerességgel voltak a klub összejövetelek…

>>> Tovább a budapesti Lord Klub oldalára <<<


Szombathelyi Lord Klub

Klub neve: Lord klub
Klubvezetők
: Maár Zsanett és Óvári Valéria

Cím: Haladás Müvelödési Ház, Szombathely, Gábor Andor u. 12
Megalakulás éve: 1989

A Haladás Művelődési Központban 1989 augusztusában alakult meg a szombathelyi Lord Klub. Első összejövetelüket augusztus 21-én tartják játékos vetélkedőkkel, Lord videók vetítésével. Havonta 1 alkalommal találkoztak…

>>> Tovább a szombathelyi Lord Klub oldalára <<<


 Szegedi Lord Klub

lord-klub-vezetok-szabo-imreKlubvezető: Szabó Imre, Rácz Attila

Cím: Bálint Sándor Művelődési Ház Szeged:
Megalakulás éve: 1990

A szegedi Lord klub – a Szombathelytől legtávolabbi – 1990 február másodikán alakult meg az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban. Nem élt sokáig, jó, ha másfél évig.Bár kevés találkozó volt, azért összekötötte őket a jó rockmuzsika és mindenekelőtt a Lord együttes szeretete…

>>> Tovább a szegedi Lord Klub oldalára <<<


Veszprémi Lord Klub „Királyi Lord Gárda”

Klub neve: Veszprémi Királyi Lord Gárda
Klubvezető
: Miczák László
Cím: Veszprém
Megalakulás éve: 1990

Talán 90 körül alakultunk meg, vagyis akkor, mikor a klubok többsége már megszűnt. Ezt onnan tudom,hogy minden klubnak írtam levelet, de vagy nem kaptam választ vagy azt, hogy megszűntek…

>>> Tovább a veszprémi Lord Klub oldalára <<<


Sávolyi  Lord Klub (Csehszlovákia)

lord-klub-vezetok-vanko-attilaKlub neve: Csehszlovákiai Lord klub
Klubvezető
: Vankó Attila
Cím: Füleksávolyi Művelődési Ház
Megalakulás éve: 1990

1990 Április 7-én alakult meg az akkori Csehszlovákia területén lévő Sávolyban. A helyi Művelődési Házban megtartott alakuló ülésen a Budapesti Lord Klub vezetői is részt vesznek egy baráti látogatás keretén belül.

>>> Tovább a sávolyi Lord Klub oldalára <<<


Sárvári Lord Klub

Klubvezető: Erdélyi Hajnalka (Titti)
Klubvezető: 9600 Sárvár, Újsziget u. 26, fsz 1
Megalakulás éve: 1988

1988 októberében 13-án alakult, egy igazi álom alapján. A Sárvári Vár Pinceklubban volt a klub székhelye. Az első találkozón Vida Feri, Erős Attila, és Hollósi Laci is meghívott vendég volt, Második alkalommal ellátogatott hozzájuk Sipsi, aki elmesélte a Lord megalakulását egészen a kezdetektől. Havi egy alkalom találkoztak, de ezen kívül fogadóórát tartottak a vezetők a Vár előterében!


Soproni Lord Klub

Klubvezető: Kótai Mónika
Cím: 9400 Sopron, Felszabadulás u. 37


Nyíregyházi Lord Klub

Klubvezető: Garda Ágnes (Csepi)
Cím: MVMK Ifjúsági centrum


Szolnoki Lord Klub


Pécsi Lord Klub


Ezzel végére is értem a  klubok bemutatásának. A Lord Rajongói Klubok II. második részében a napjainkban működő rajongói csoportokat fogom bemutatni nektek….

Köszönet:
Köszönet minden egykori klubvezetőnek, klubtagnak akik segítették a cikksorozat létrehozását.

Zárszó

Amint látjátok néhány Lord klubról szinte semmi információt nem találtam, pusztán a létezésükről pár adatot, ezek a

  • soproni,
  • nyíregyházi,
  • szolnoki,
  • pécsi klub.
  • és mintha lett volna egy klub Székesfehérváron is 🙂

Ha ezen bármelyik Lord klubhoz tartoztál, és szeretnél bármilyen élményt, adatot, klubfényképet  megosztani ITT más Lord rajongókkal, vagy hibát találtál, csak írj nekem a „Kapcsolat” oldalon keresztül!