A Sitkei Rockfesztivál

„1988-89 volt az a korszak, amely elindította azt a nagy sorozatot, amely napjainkban is tart. Erre méltán büszkék a sitkeiek és a vasiak egyaránt. Egy olyan hagyományos rendezvénnyé vált, amely nélkül már elképzelhetetlen a nyár vége Vas megyében, Nyugat-Dunántúlon.” – Kovács Ferenc

Bevezető

A Sitkei Rockfesztivál volt az idei legnagyobb fesztivál élményünk a Lord „országjárásunk” során. Az bizony hatalmas buli volt, amihez nem csak a fellépő zenekarok járultak hozzá, de környezet és a Lordos társaság is. A társaság, amely az ország szinte minden szegletéből érkezik erre az eseményre. Ezért elhatároztam hogy írok róla nektek, minél többet olvastok róla annál jobb 🙂

Annál is inkább mivel a Lord zenekar nagyon sok szállal kapcsolódik ehhez a fesztiválhoz, annak megalapításától kezdve.  A Lord volt többek között az a banda amely az eddigi 31 fesztiválból 21 alkalommal volt jelen, kimondhatom a Sitkei Rockfesztivál a Lorddal teljes!

lord-koncert-sitke-2017-58

A Sitkei Rockfesztivál az egyik legnagyobb hazai rockzenei esemény amely nagy hagyományokkal büszkélkedik.  Fontos még megemlítenem, hogy a budapesti tabáni koncertek (több ilyenen is volt szerencsém részt venni) után ez volt az első olyan rockfesztivál, amely alulról építkezve, állami segítség nélkül tudott máig is fennmaradni.

Mielőtt azonban magáról a fesztiválról beszélnénk ismerjétek meg a sitkei kápolna érdekes és kalandos történetét.

A sitkei kápolna története

(Forrás: ldesign.hu/sitkeirockfesztival/a-kapolna/)

Sitke község belterületi határát övező domboldalon, a Kövesen 1871-ben magánbuzgóságból építtették a kissitkei Kálvária-kápolnát Felsőbüki (I.) Nagy Sándor és neje, Weidgang Teréz, a kastély akkori tulajdonosai.

Sitkei Kápolna - Forrás: kepguru.hu

A rockfesztivál bevételeiből felújított sitkei Kálvária Kápolna – Forrás: kepguru.hu

Felszentelésére egy évvel később, 1872. február 14-én került sor. Az utolsó kegyúr Felsőbüki (II.) Nagy György 1946-ban halt meg, a Kálvária 1946. június 16-án került a plébánia tulajdonába. Ezután egy ideig nagyobb ünnepeken tartottak itt istentiszteletet, de a falu katolikus lakosságának a nagytemplom fenntartása és időnkénti javítása is gondot okozott.

A neogót kis kápolna magas bástyával, előtérrel körülvéve, két toronnyal téglából épült, cseréppel fedett. Tornyai homokkőből valók, csonkák. Az előtér kőfallal van kerítve, négy vasrácsos kapuval van ellátva, tornyát még korábban villámcsapás érte, a berendezéseket széthordták, az eredeti falba rejtett tervrajz és a korabeli pénzérmék elkallódtak.

Pénz az épület karbantartására nem jutott, állagát megóvni nem tudták. Először Ódor Zoltán sitkei lakosnak jutott eszébe, hogy fel kellene újítani a Kálváriát. De mivel a szükséges 63 000 forintot nem tudta előteremteni, le is állt az ötlet megvalósításával. Aztán kilenc évvel később már a százezer forintot is meghaladta ez az összeg.

Ezek után minden maradt a régiben, míg Kovács Ferenc, Balázs Fecó, Vida Ferenc és Kozma Gábor össze nem hozták az első rockfesztivált 1986-ban a Kálvária előtti domboldalon, majd 1988-ban meg nem alakult a Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület.

Lényeges változás azután következett be, amikor a sitkei római katolikus egyházközség képviselő-testülete és a Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület megállapodást kötött az épület hasznosítására. Sitkén, 1988. február 17-én írták alá a megállapodást, amelyet dr. Konkoly István megyés püspök jóváhagyott. Az egyházközség a sitkei Kálvária-kápolna és stációfülkék fallal körülvett épületegyüttesét 50 éves használatra (tehát 2038-ig) az egyesületnek átadja azzal a feltétellel, hogy az telekkönyvileg továbbra is az egyházközség tulajdonát képezi. A megállapodásban az egyesület vállalja, hogy a Kálvária-kápolnát 50 évre átveszi, felújításának anyagi költségeiről, valamint fenntartásáról a középületekre vonatkozó előírások szerint gondoskodik. A kápolna eredeti formában történő felújítását a Műemléki Felügyelőség által adott szempontok szerint két éven belül elvégzi. 1988. augusztus 1-ig olyan állapotba hozza, hogy rendezvények tartására alkalmassá váljék. Az évente ismétlődő kápolnakoncertek bevételéből az építészeti remek az enyészettől megmenekült.

A felújítási munkákat követően az egyesület kérelemmel fordult az Országos Műemléki Felügyelőséghez. Az OMF a kérelemnek helyt adott, és az 1988. augusztus 30-án kelt 905588. számú határozatával a Kálvária-kápolnát műemlék jellegű építménnyé nyilvánította.

A fentiekből számomra nyilvánvaló, hogy 2038-ig biztosan élvezhetjük ezt a rendezvényt!

A Rockfesztivál története

A Sitkei Rockfesztivál eredete a kápolnához és négy személyhez is kapcsolódik. A rockfesztivál ötlete a Budapestről Sitkére költözött Kovács Ferencnek köszönhető, aki a helyi kápolna megmentéséért szervezte meg az első kápolnakoncertet 1986-ban. Ezen a koncerten lépett fel Balázs Fecó (Korál zenekar vezetője), ahol találkozott Kovács Ferenccel. Megszületett az ötletük miszerint „Mentsük meg – a zene segítségével – ezt a kápolnát” és alapítsanak egy szervezetet, amely kasszáját koncertekkel tölthetnék fel.

„A kiinduló pontot az jelentette, amikor 1986-ban dr. Göndöcs László plébános szentmiséjét követően felcsendültek az első zenei hangok a kápolnában. Az első koncerten Balázs Fecó, ifj. Herrer Pál és Lippényi Gábor Bach-átiratokat játszott szintetizátoron. Belépődíj nem volt, ám komoly adomány gyűlt össze, amit betétben helyeztünk el. Ez adta az ötletet aztán a folytatáshoz, s jórészt ennek a koncertnek a közösségéből kerültek ki később az egyesület alapítói.” – írja Kovács Ferenc a 2013 júniusi Sitkei Hírekben.

A végső elhatározás 1986 májusában született meg. Kovács Ferenc és Balázs Fecó megkereste Kozma Gábort, aki akkor igen ismert és ellenzékinek számító Vas Népe újságírója volt, hogy beszélje rá Vida Ferencet († 2017), a Lord zenekar egykori vezetőjét a részvételre. Így négyen ültek le a szombathelyi Pikoló sörözőben és akkor döntötték el, hogy elindítják a fesztivált. Vida Ferenc azonnal igent mondott koncertfelkérésre és felajánlotta a zenekari „gázsit”. A Lord a ’86-os évben sikerei csúcsán állt, koncertjeit ezrek látogatták.

Az első fesztivál 1986-ban került megrendezésre amelynek végén mind a négy alapító kiment a színpadra és megköszönték a részvételt a közel 800 fős nézőközönségnek.

„És felragyogott a nap. Este hatkor Dandys, majd Kormorán és Deák Bill Gyula. Aztán a Korál jött Fecóval, az énekes-szervező öröme átsugárzott a közönségre. Az elsõ igazi vastapsot is õ aratta. Az orgonafutamok legvégén magasba emelte kezét, ökölbe szorítva: Megcsináltuk!”

1987-ben 11 fellépő volt a fesztiválon természetesen a Lorddal együtt, amelyről a Magyar Televízió és a Magyar Rádió is készített felvételeket. A koncertre buszjáratokat indítottak Sárvárról és Celldömölkről, a belépő akkor 150 Ft-volt. Egy évvel később 1988-ban. már 21 fellépő zenekar állt a rockfesztivál színpadán.

A Sitkei Rockfesztivál 1987 és1988-as plakátja

A Sitkei Rockfesztivál 1987 és 1988-as plakátja – Fotó: frisss.hu

1988-ban történt meg a Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület hivatalos bejegyzése, amelynek célkitűzése a sitkei kápolna teljes felújítása, előadások szervezése a bevételek biztosításához és ennek érdekében minden év augusztus utolsó szombatján, országos hírű rockfesztivál megszervezése.

Két nagy nyári koncerten volt túl a rendezvény, amikor elkezdték szervezni az „István, a király” produkciót. Ez volt az igazi nagy lökés az egyesület életében, hiszen akkor már a rendszerváltás előszele megérintette az egész országot. Az előadás 1989-ben hihetetlen nagy közönségsikert aratott, több mint 14 ezren váltottak jegyet. Az előadásnak az volt az egyik érdekessége, hogy ez volt a rockopera első, teljesen élő előadása. Varga Miklós ott játszotta el először István király szerepét, színre lépett Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula, valamint a magyar színházi élet számos meghatározó alakja.

A Sitkei Rockfesztivál 1989-es István a király plakátja

 István a király a Sitkei Rockfesztivál 1989-es plakátján – Fotó: frisss.hu

Már a fesztivál hajnalán a legnevesebb előadók léptek színpadra. Az István a király ’89-es bemutatásával a rockszínházi műfajok kerültek középpontba. Az ezt követő időszakban profi rendezvényszervezőkre bízták a fesztivál szervezését. Ez volt a mélypont, azonban 1996-tól új lendületet vett, és népszerűségét az időközben egyre jobban szaporodó nagy zenei fesztiválok sem törték meg. Ebben szerepe volt annak, hogy a sitkei fesztivál minden romboló hatás ellenére megőrizte eredeti varázsát és küldetését. Az évek óta szándékosan alacsony áron tartott belépődíjakból származó bevételeket ugyanis továbbra is a kápolna felújítására és a falu támogatására fordítják.

sitkei rockfesztivál - 1988

A Budapesti Lord napló egyik oldala

Az alapítás óta eltelt évek során számos különleges esemény történt. Elsőként említeném, hogy 1989-ben bemutatásra került az István a király rockopera. 1990 különlegessége hogy a Kormorán és Balázs Fecó koncertje után eleredő eső miatt a Jézus Krisztus szupersztár (Sasvári Sándor, Makrai Pál, Vikidál Gyula, Nagy Anikó…) rockopera csak másnap, vasárnap este került színpadra, amelyre az esőnapon is ötezren látogattak ki. 1991-ben került itt színpadra a Mindhalálig Beatles (Mikó István, Incze József, Forgács Péter, Jani Ildikó, Benkõ Péter), a következő évben 1992-ben padig az Evita rockopera. A Nemzeti Színház előadásában a Kőműves Kelement nézhette meg a közönség 1993-ban.

1994 volt az első olyan év, hogy elmaradt a fesztivál, azonban az LMS-iroda (Vida Ferenc) sebtében összehozott rendezvényén fellépett Nemtelen Erotika, Wizo, Auróra, Takáts Tamás DBB, Maksa Zoltán, Komár László, Csepregi Éva, Soltész Rezső, Dózis, így mégsem maradt műsor nélkül a közönség. Nem úgy mint 1995-ben amikor valóban törölték a programot. 1996-ban a  “Nekünk Mohács kell…?” zenés színmű volt látható, amelyben Pohl Misi is énekelt több dalt is.

Közben zenei irányzatok tűntek fel és el, de a rock örök tudott maradni, ez az, ami élteti ma is a „Sitkei Rockfesztivált”.

A 30 éves jubileumot két napos rendezvénnyel ünnepelte a fesztivál 2006-ban. A 2007-es év volt az egyetlen, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és nem hozta a várt bevételt, mivel a szervezők más típusú előadókat hoztak a színpadra, de a következő év már a megszokott mederben folytatódott tovább mindenki nagy örömére.

2011-ben jubileumi, három napos fesztivált tartottak egy különleges zenei csemegével:  Balázs Fecó és a Savaria Szimfonikus Zenekar közös produkciója volt látható és hallható.

Idén 2017-ben pedig nagy sikerrel lépett fel a Bagatell, Red Rockets, Pair o’ Dice, Moby Dick, Ossian, Edda, Kalapács és természetesen a Lord zenekar!

Lord Koncert - 31. Sitkei Rockfesztivál

31. Sitkei Rockfesztivál – Lord tábor. Az eddigi 31 fesztiválból 21 alkalommal volt jelen a Lord zenekar.

A Sitkei Rockfesztivál fellépői

  • 1986: Dandys, Kormorán, Deák Bill Gyila, Korál, Lord
  • 1987: R-GO, Ádám és Éva, Deák Bill Gyula és a BOX CO., Dinnyés József, Tátrai Tibor, Török Ádám, Skorpió, Lord, Balázs Fecó, Babos Gyula együttese, S’top (Sárvári Top)
  • 1988: Hemo, K’nguru, Ossian, NO, Varga Miklós, Deák Bill Gyula, Tátrai-Frenreisz-Papp, Török Ádám és a Mini, Benkő László, Bikini, Balázs Fecó, Lord
  • 1989: István a király rockopera Vikidál Gyulával, Deák Billel, Nagy Feróval, Varga Miklóssal…
  • 1990: Kormorán, Balázs Fecó, másnap Jézus Krisztus szupersztár rockopera
  • 1991: Mindhalálig Beatles, Exotic, Mora Lisa, AD Stúdió, Azok a fiúk, Sing-Sing, Skorpió, PUF, Beatrice, Balázs Fecó
  • 1992: Kormorán, Z’Zi Labor, PaDöDö, Balázs Fecó és a Sexit, Evita rockopera
  • 1993: Kormorán, Defekt Duó, Nagy Bandó András, Boncz Géza, Nádas György, a Republic, a NO, Balázs Fecó, a Nemzeti Színház: Kőműves Kelemen
  • 1994: elmaradt
  • 1995: elmaradt (helyette LMS rendezvény)
  • 1996: Secret Valley, Passion, Blokád, Black Spider, Varnyú Country, Deák Bill Band, Varga Miklós és a Kormorán, Hevesi Tamás, Balázs Fecó, “Nekünk Mohács kell…?” zenés színmű
  • 1997: Credo, BAD, Rockfort, Yellow Rabel, Sipõcz Band, Lord, Kormorán, Varga Miklós és a Boxer, Balázs Fecó, Beatrice
  • 1998: BAD, Country Express, Lord, Józanészek, Rockfort, Karthago, Kormorán, Korál, Republic, Deák Bill Gyula, Varga Miklós
  • 1999: Deák Bill Gyula, Kormorán, Balázs Fecó, Bikini, Beatrice, P. Mobil, Lord
  • 2000: Beatrice, Deák Bill Gyula, Tunyogi Band, Kormorán, Charlie, Keresztes Ildikó, Balázs Fecó, Bikini
  • 2001: Hobó, Vénusz, Kormorán, Bikini, Demjén Ferenc, Edda
  • 2002: BAD, Halor, Józanészek, Snake Heart, Duma Színház, Deák Bill Gyula, Lord, Balázs Fecó, Kispál és a Borz, Republic, Moby Dick
  • 2003: BAD, Wood, Józanészek, Kormorán, Balázs Fecó, Lord, P. Mobil, Edda
  • 2004: BAD, Halor, Akela, Hooligans, Kormorán, Balázs Fecó – Keresztes Ildikó, Lord, Zanzibár, Ossian
  • 2005: Kárpátia, Carbonas, Kormorán, Tankcsapda, Balázs Fecó, Lord, Ossian
  • 2006: Last Minute, Kárpátia, Beatrice, Ossian, Halor, Zorall, Double 14, B.A.D., Wisdom, Deák Bill BB, Kormorán, Korál, Lord, Edda
  • 2007: Morality, Athran, BAD, Hard, Kormorán, Ákos, Korál, Dust
  • 2008: Polip Rock Band, B.A.D., Halor, Pokolgép, Kormorán, Lord, Balázs Fecó és Keresztes Ildikó, Bikini, Republic, Lord
  • 2009: Sunbird, B.A.D., Vas-Tag Hangok, Ismerõs Arcok, Kormorán, Balázs Fecó, Demjén Ferenc, Lord, Edda
  • 2010: B.A.D., Beatrice, MobilMánia, Kormorán, Lord, Balázs Fecó Band, Ossian
  • 2011: Halor, Pokolgép, Ismerõs Arcok, Kormorán, Hooligans, B.A.D., Avatar, Deák Bill Gyula, Kárpátia, Lord, Karthago, Sixters, After Crying, Balázs Fecó és a Savaria Szimfonikus Zenekar közös produkciója
  • 2012: Pyro Sapiens, B.A.D., Ocho Macho, Kormorán, Kárpátia, Lord, Ossian
  • 2013: Galeri, Dead But Happy, Karak, Zorall, Kárpátia, Lord, Tankcsapda, Hooligans
  • 2014: Soulwave, Karak, Pair o’ Dice, Meggie és Zenekara, Kalapács, Ismerõs Arcok, Lord, Edda, Ossian
  • 2015: PNR Band, Pandorra, Maxisun, Piramis, Örökség, Lord, Road, Hooligans
  • 2016: Power, Rudán Joe Band, Deák Bill Blues Band, Kárpátia, Pokolgép, Road, Katapult, Radar, MobilMánia, Depresszió, Lord, Edda, Ossian
  • 2017: Bagatell, Red Rockets, Pair o’ Dice, Moby Dick, Ossian, Lord, Edda, Kalapács

Megj: természetesen „Lordosként” kiemeltem az éveket amikor a Lord zenekar résztvevője volt a fesztiválnak 🙂

További információk a fesztiválról:

Megjelent kiadványok:

Kozma Gábor-Benkő Sándor: Sitke mindhalálig – kis magyar Woodstock 1986-2006
ISBN:0429000341638 – Kiadás éve:2006

Források: