A Dózis zenekar

A Dózis első korszaka (1985-1992)

Dózis zenekar

Dózis zenekar

Az együttes Dózis néven, 1985-ben alakult Szombathelyen. Az eredeti célkitűzés szerint west-coast zenét játszott volna, de megélhetési okok miatt báli zenéket kezdtek játszani, azt azonban igen magas színvonalon.

A zenekar alapításakor a felállás a következő volt: Németh István (Petya) – gitár, ének; Farkas Csaba – szólógitár, ének; Sárközi Péter – dobok; Weinelt Gábor – basszusgitár, ének.

Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk Pethő Ferenc (Frédi), aki billentyűs hangszereken játszott. Neki köszönhetik, hogy eljutottak Ausztriába, Szlovéniába (akkor még Jugoszlávia), s először játszhattak a Balatonon. Egy idő után elkerülhetetlenné vált egy dobos és egy billentyűs csere. A doboknál, Petit Viszket István (+) váltotta fel, míg a billentyűs hangszereken Kövesdi Imre (Mini) játszott.

Ekkor már keverővel dolgoztak, ami nagy szó volt abban az időben, ráadásul egy, a megyében igen csak jól csengő névvel, Nemesvári Károllyal (Nemes) a pult mögött. Az ő helyét vette aztán át Petya, aki úgy döntött, leteszi a gitárt, és a keverőpultnál bizonyít.

„Változások szelében”

1988-ban érkezett a zenekarhoz Baán Imre – szólógitár, akivel szinte egy időben érkezett Angler Ákos , aki Viszket Pisti (+) helyét vette át. (Ákos később a Sziámiba kerül, aztán az Anima Sound Systemben folytatja.) Weinelt Gábor kiválásával Harangozó Gyula (Szigyu) érkezett az együttesbe. Ő basszusgitáron játszott.

A következő változás egy év elteltével, 1989-ben következett be, amikor Angler Ákos helyett Hollósi László (Lacika; ex-Lord) ült a dobok mögé, valamint visszatért, de már, „csak” mint énekes, Weinelt Gábor. Egyre népszerűbb volt a zenekar a megyében, de megyén kívül is, hisz megfordult a Balatonon, és Fejér illetve Veszprém megyében.

Nem kellet sok időnek eltelnie, hogy újabb változáson menjen keresztül a zenekar. Kövesdi Imre helyére érkezett egy fiatal, tehetséges billentyűs, Keszei Tamás személyében. Ekkor érte el a DÓZIS pályája csúcsát. Ez a felállás (Hollósi László – dobok; Baán Imre – gitár, vokál; Farkas Csaba – gitár, ének; Keszei Tamás – billentyűs hangszerek, vokál; Harangozó Gyula – basszusgitár, vokál; Weinelt Gábor – ének) volt talán a legsikeresebb, ha nem „A” legsikeresebb az együttes történetében.

Lassan-lassan felépült a technika is, a zenekar is egyre erősebb lett,  megfordult náluk több olyan zenész, akik később (vagy éppen előtte) neves zenekarokban játszottak, játszanak ma is. Sajnos talán éppen ezért történhetett meg az is, hogy ezek a „neves” együttesek akarva-akaratlanul, annyira szétzilálták a Dózist, hogy kb. egy évig működésképtelenné vált…

A megújuló Dózis (1993-2007)

A DÓZIS 1993 év végén alakult újra, amikor is két, szintén szombathelyi zenekarral, a C-verzió-val, ill. a S-Top együttessel fuzionált. A Mészáros Gábor (ex-LORD) – billentyűs hangszerek, Kiss Csaba (Csopszi) – basszusgitár, Czetter Gábor (Czetto) – dobok, Kovács Ervin – gitár, ének, Weinelt Gábor – ének, felállással készült el az első hangzóanyag a zenekar életében, 1994-ben. Ezt követte még három kazetta, örökzöld és az akkor éppen aktuális diszkó slágerekkel.

1996-ban ismét tagcserék következtek. Mészáros Gábor helyét egy régi-új tag vette át, Keszei Tamás személyében, míg Kovács Ervin, szintén egy régi-új tagnak adta át a stafétát, Baán Imrének. 1998-ban Keszei Tamás helyére, aki munkahelyi elfoglaltságai miatt nem tudott tovább maradni, Garamvölgyi Tamás érkezett.

A Dózis felállása 2005-ben: Baán Imre-gitár, vokál; Czetter Gábor-dobok; Garamvölgyi Tamás-billentyűs hangszerek; Weinelt Gábor-ének, basszusgitár. 2007-ben aztán a tagok kezdtek másfelé orientálódni, már nem egyeztek az érdekek, így a zenekar végleg megszűnt.

Forrás: http://dozis.mindenkilapja.hu/html/18719754/render/sztori

Megjegyzés:
A Lord zenekar volt tagjainak felkutatásakor akadtam többször is a Dózis zenekar nyomára a fenti forráson. Ezek után is többször  szóba került amikor a régi Lord zenészekkel beszéltem, ezért mindenképpen szerettem volna ha itt a blogomban is megtalálható lenne az együttes története, bővítve és képekkel kiegészítve (sbs)