Napi Lordom: Lord Rajongói Klubok – II. rész: 2000 után

Ahogyan a cikk első részében írtam: „Aztán ’90-es évek elejére elcsendesültek a dolgok. Lehet hogy a Lord két zenészének kiválása okozta csalódás, a koncertek csökkenő száma volt az oka, de szép lassan megszűntek az aktívan működő klubok. De a rajongók mégis megmaradtak!”

És itt a lényeg, a rajongók megmaradtak!

Természetesen a rajongók jönnek, mennek, számuk csökken, vagy éppen sokasodik. És ez nem csak egy zenekar teljesítményétől, a koncertek számától függ, hanem a benne lévő zenekari tagokhoz való kötődés, az azokkal való szimpátia. És lássuk be, a Lord zenekar nem egy Omega, vagy Karthago amely a kezdetektől ugyanabban a felállásban működik.

Mi rajongók, akik végigkísérték a zenekar útját, vagy akik újak de alaposan megismerték annak történelmét (én is ide tartozom) tudják jól, hogy zenekarunkban bizony sűrűn voltak tagcserék, különböző okok miatt. Az ilyenkor távozó tagokkal szimpatizálók csalódottságukban sokszor elhagyták a zenekart, de a többség azonban elfogadva a változásokat, mégis maradt. Talán kivétel az 1990-2000-ig tartó időszak, amely oly mértékű változásokkal járt, hogy kevesen hittek még a Lord fennmaradásában is. 25 zenész fordult meg a zenekarban a  45 éves pályafutása során, de még a 90-es években Vida Ferivel történt interjúban olvastam, hogy már akkor 30 feletti taglétszámot mondott. És hát Ő volt a zenekar vezetője, nála jobban ezt senki sem tudhatta.

A fórum korszak

Arról sincs sok információ, hogy ’90-es évek elejétől, a Lord Klubok megszűnésétől, a 2010-es évek elejéig, a Facebook rajongói csoportok megszületéséig, hogyan történt a kommunikáció a rajongók között. Az időtájt a különböző fórum oldalak szolgáltatták a társalgás alapját, ilyen volt a index.hu fórum szekciójában és a zajlik.hu fórumán is, de nagyon kevés és szinte értéktelen bejegyzések olvashatók ezekben.

  • Index.hu Lord fóruma: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9047697
    Megnyitás: 2001.10.23 18:31
    Hozzászólások: 26
  • Zajlik.hu Lord fóruma: http://www.zajlik.hu/main/forum.php?band=lord
    Hozzászólások: 364

A Facebook korszak

Valljuk be nincs mese, a Facebook forradalmasította a közösségi kommunikációt. Olyan lehetőséget biztosít a közös érdeklődésű embereknek, amely szinte kézközelbe hozza azokat egymáshoz. Ráadásul mindezt ma már Online módon, tehát az információ azonnal áramlik a megfelelő helyre. Ha csatlakoztál, ha lájkoltál, ha ismerős vagy…. minden infót megkapsz a telefonodra egy pittyentés kíséretében, szóval még ha akarsz se tudnál lemaradni semmiről, csak ha nem vagy számítógép és okostelefon közelben.

Itt viszont már meg kell állnunk egy pillanatra. Ha mondjuk Szegeden éltél és Lord rajongó voltál, fogtad magad és lesétáltál a szegedi Lord Klub összejövetelére. Jó helyre érkeztél, jó helyen voltál. De mi a szitu a Facebookkal?

Először is egy új rajongó megpróbál keresni. De a Face keresője olyan sz..r, hogy lehet nem is találod meg a megfelelő helyet elsőre. Erre például, ott vagyok én, aki órákig próbálkozott a Lord Facebook rajongói csoport felkutatásával, már-már azt hittem hogy nincs is…. Nagy nehezen találtam egyet, aztán kettőt, végül talán ötöt. (ezeket vettem bele a Lord Kislexikonba kezdéskor). Aztán hogy írom ezt a cikket, mindenféle furmányos és ötletes keresés eredménye, hogy ez még semmi! Ennél sokkal több van!!! Na basszus… most melyikbe lépjek be? Persze egyértelmű, hogy ott kezdje a rajongó amelyik sok tagot számlál, hiszen az aktívan működik….

További probléma az (és ez nem baj csak probléma) hogy bárki, bármikor létrehozhat egy új csoportot amelynek tagja lehetsz, vagy egy új „kitalált” személyt aki lehet követni. És mivel érdekel téma, talán belépnél mindegyikbe, és követnéd mindegyiket… de ez meg fizikailag lehetetlen… és ez a fizikai tényező: az IDŐ (jele=T)… ha T=a szabadidőd, akkor T<>minden Lord Klubba belépek, mert T=max24óra-munka-alvás… uuugyeeee ismerős????  🙂

A cikk írásának időpontjában 11 rajongói csoport és 2 „kitalált személy” oldal érhető el, ahol az összesített taglétszám 17 727 fő. Ez azonban nem azt jelenti, hogy 17e egyedi tagja a kluboknak, hiszen sokan több csoporthoz is tartoznak, igy van átfedés, de a 7-9e számot reálisnak találom így 2017-ben.

Az pedig, hogy a Lord zenekar Facebook oldalát 47 327 ember kedveli ma, szintén nem utal a rajongók pontos számára. Egyrészt sok kedvelő nem biztos, hogy rajongó, másrészt még többen lehetnek, főleg a Mi generációnkból, aki nincsenek fenn a Facebook-on, így kedvelni sem tudnak, nemhogy csatlakozni, ez esetben kisebb ez a szám mint a valós.

Körbenéztem más rockzenekarok legnagyobb, Facebook rajongói csoportjainak körében, és a miénk igen előkelő helyet foglal el a listában, de ez természetes, ezen nincs mit csodálkozni. A Tankcsapda rajongótábora (14e), mint a jelenkori rockzene vezető zenekara van az első helyen, azután következik a Piramis (8e), majd a Lord rajongók tábora (6e), Omega rajongók (6e), Edda rajongók (5e), ezután már csak kisebbek következnek.

Mindezen eszmefuttatásom után jöjjenek hát a Facebookos Lord Rajongói csoportok!

Általános Lord Facebook csoportok (7)

Általános témájú Lord rajongói csoportok mindenki számára.

Lord Zenekar Rajongói Csoport

Elérés: https://www.facebook.com/groups/lordrajongok/?fref=ts
Alapítás: (2011-2012)
Taglétszám: 6138

A legnagyobb és legszélesebb tartalommal bíró Facebook közösség. Az adminok kapcsolatban vannak a zenekarral és a Lord butikkal is, így minden tőlük jövő információ hivatalosnak is tekinthető, és ez a legfontosabb értéke. A csoport 2012-ben még csak 200 tagot számlált, de 2014-ben rohamosan kezdett növekedni a csoportlétszám. 2017 májusában  6138 tagot jegyez, és napi szinten, folyamatosan lépnek be új rajongók.

Részlet a bevezetőből:
” Megkérünk, minden Tagot, hogy csak a LORD Zenekarral kapcsolatos videókat, képeket, koncert kiírásokat, cikkeket, riportokat osszon meg….Lehetőség szerint, részesítsük előnyben a zenekarral kapcsolatos saját készítésű felvételek (videók), fényképek, koncert beszámolók írását, saját élményeitek megosztását….Sokan vannak közöttünk, akik nem tudnak eljutni rendszeresen koncertre, csak évente egy-két alkalommal, vagy egyszer sem, adjunk nekik olyan élményeket, mintha ők is ott lettek volna, hogy átélhessék milyen egy igazi Lord koncert”

Mindhalálig Lord!!! <3<3<3

Elérés: https://www.facebook.com/groups/mindhalaliglord/?ref=br_rs
Alapító: Angie Szilágyi
Alapítás: 2014. május 13.
Taglétszám: 4036

Részlet a bevezetőből:
„Sziasztok!! Csoportunkban bármi megosztható, ami a Lord együttessel kapcsolatos! Dalok,dalszövegek,fényképek,hírek, események,emlékek illetve olyan történetek,melyeket velünk is szívesen megosztanátok! :)) Érezzétek nagyon jól magatokat! Remélem úgy érzitek,érezhetjük magunkat mint egy „kis-nagy” család!! :))

Anno, amikor 2011. áprilisában létre hoztam ezt a csoportot, csak egy kis baráti társaság voltunk! Mára egy nagy családdá fejlődtünk! Köszönöm,hogy itt vagytok velem,velünk!! 🙂 Minden kedves Tagot arra szeretnék kérni, hogy ide a csoportba kizárólag Lord dalokat osszunk meg!!! …”

Lord Örökké <3

Elérés: https://www.facebook.com/groups/480559848635796/?ref=br_rs
Alapító: Málnási Balázs
Taglétszám: 1030

Részlet a bevezetőből:
„Üdvözlünk a Lord Örökké csoportban amely azért jött létre, hogy egy Vidám, jó hangulatú csoportban minden Lordot szerető tag megoszthassa élményeit, fotóit vagy bármit amiről úgy véli „ide való” (úgy érezzük mindenki aki itt van tudja mik ezek).”

Szoljon a Lord csoport

Elérés: https://www.facebook.com/groups/165159566899694/?fref=ts
Alapító: Katalin Graur
Alapítás: 2012
Taglétszám: 821

Részlet a bevezetőből:
” Szeretettel várunk ide mindenkit, aki szereti a Lord Zenéjét! Kérjük, hogy csak a Lord együttessel kapcsolatos videókat, képeket, híreket, személyes történeteket osszatok meg a csoportba! Nagy örömünkre szolgál a saját videók képek, élmények megosztása egymással.Sokan vannak, akik nem tudnak eljutni a koncertre, évente csak egy-két alkalommal, de adjunk meg nekik is ,hogy más koncertekről olvashassanak élménybeszámolókat, láthassanak képeket, mintha ők is ott lettek volna veletek!”

Lord rajongok tábora

Elérés: https://www.facebook.com/groups/341431455949084/?fref=ts
Alapító: Patai Mária
Taglétszám: 49

Részlet a bevezetőből:
„…ezt a csoportot a lord rajongóknak hoztuk létre Patai Máriával de lord dalokon kivül is meg oszthatok bár mijen zenét vagy véleményt és beszélgethetek sok féle dolgokrol is ebbe a csoportba puszi üdv minden tagnak”

Rock és a Lord az életünk!

Elérés: https://www.facebook.com/groups/1058012774231078/?fref=ts
Taglétszám: 88

Részlet a bevezetőből:
„Tisztelettel köszöntöm az új és régi tagokat egyaránt. Kívánom, hogy mindenki találja meg a neki megfelelő posztot. Annyit szeretnénk kérni, hogy fotó és háttérrel jelentkezzenek a tagok a kellemetlenség elkerülése végett!!!!!”

Lord 45 – Jubileumi nagykoncert – Budapest Sportaréna-résztvevők

Elérés: https://www.facebook.com/groups/799000193574107/?ref=br_rs
Taglétszám: 43 tag

Regionális Facebook csoportok (3)

Általános témájú, de területileg korlátozott/regionális Lord rajongói csoportok.

Dél-alföldi Lord-rajongók klubja

Elérés: https://www.facebook.com/groups/274255395942228/
Alapító: Szabó Imre
Alapítás: 2011
Taglétszám: 102

Szabó Imre az egykori szegedi Lord Klub vezetője 2011. október 15-én hozta létre a Dél-alföldi Lord-rajongók klubja csoportot, amely a dél-alföldi régióhoz kötődő, ott élő Lord-rajongók számára létrehozott oldal. Célja elsősorban az, hogy a zenekar koncertjeiről, egyéb eseményeiről közvetlenül értesülhessen, aki itt él és szereti az együttest.

Ajkai Lord Rajongók

Elérés: https://www.facebook.com/groups/1179860192078948/?fref=ts
Taglétszám: 21

Részlet a bevezetőből:
„Sziasztok akik szeretik a lord zenekar annak itt a helye és csak a zenekaról való képek videók lehetnek. Szeretettel várunk minden lord rajongót és admint is sok szeretettel várok :lord örökké”

LORD Baráti Kör Sajószentpéter

Elérés: https://www.facebook.com/groups/412661118879687/?ref=br_rs
Taglétszám: 126

Különleges Lord Facebook csoport (1)

Különleges Lord rajongói csoportok mindenki számára.

LORD fotók

Elérés: https://www.facebook.com/groups/505747452811823/?fref=ts
Alapító: Kertész Róbert
Alapítás: 2013
Taglétszám: 1778

Ez egy valóban különleges és egyedi csoport, melynek egyediségét a témája adja. Ha jó fotókat keresel itt a legjobb hely hogy azokból válogass.

Részlet a bevezetőből:
„A csoportba csak LORD fotókat és fotósokat várunk. Két alapvető feltétel van csak a tagsághoz: Szeresd a LORD-ot és legyenek olyan FOTÓid amelyek nem csak egyszerűen koncerten készültek,de FOTÓ értéket is képviselnek!”

Lord Facebook oldalak (2)

Ezek nem Facebook csoportok, hanem „kitalált személy” oldalak, tehát csak ismerősnek lehet bejelölni őket.

  • Örökké Lord
    Elérés: https://www.facebook.com/lord.orokke?fref=ts
    Ismerősök száma: 2668 ismerős
  • Lordbarátok Szóljon A Lord
    Elérés: https://www.facebook.com/lordbaratok?fref=ts
    Ismerősök száma: 827

Ezzel a végére is értünk a Facebook csoportok összesítésének. Amint láthatjátok választék van bőven, aminek okát már fejtegettem az írásom elején. Mindenki érzése szerint válassza ki a magának legmegfelelőbbet, azzal az egyetlen iránymutatással, hogy a Lord Zenekar Rajongói Csoport az, amelyből hivatalos infókat első kézből megtudhatsz.

További jó rajongást mindenkinek, találkozunk a koncerteken, és ne feledjétek hogy Magyarországon a legjobb közönsége a LORD-nak van és azok Mi vagyunk!”