Interjúk a múltból: Kereken 40 (2012)

Interjú Pohl Mihállyal – Metal Hammer – 2012 május

Idén 40 éves a szombathelyi Lord-zenekar, amelynek nevéhez számtalan örökzöld hard rock nóta kapcsolódik. A csapat sosem volt egy nyomulós média kedvenc, nem véletlen,hogy a 80-as évek közepén a debütáló albumuk sem Magyarországon jelent meg, hanem Ausztriában. Itthon csak évekkel később figyeltek fel rájuk az illetékesek. A közönségével híresen közvetlen kapcsolatot ápoló zenekar aranytorkú, csupa szív énekesét Pohl Misit kértük fel egy kis helyzetjelentésre a PeCsában szeptemberben megrendezésre kerülő Lord40 koncert kapcsán.

Hallom, hogy épp autóban ültök. Épp koncertre mentek?

Misi: Persze ahogy szoktunk. Éppen Békéscsabára tartunk egy fellépésre. De tegnap is játszottunk és nem fogod elhinni mi történt. Ilyen még nem volt Lord-koncerten: egy rendes esküvő zajlott le a színpadon a buli után!

Hivatalos esküvő?

Misi: Igen. Az egész történet úgy indult, hogy megkeresett egy kislány azzal, hogy lennék-e a tanúja az esküvőn. Persze mondtam neki, azon ne múljon, nagyon szívesen! (nevet). De arra én se gondoltam , hogy oda hívják a Lord-koncertre az anyakönyvvezetőt. Ő pedig bele is ment! Úgyhogy a buli után szépen feljöttek a színpadra és a közönség előtt megtörtént az esküvő. Hihetetlen volt!

Nem igazán tudsz nemet mondani a rajongóknak, igaz?

Misi: Sajnos nem. De azért szeretném elmondani, hogy ez egy kivételes alkalom volt, tehát most már ne jöjjön senki ezzel az ötlettel, mert mély sajnálattal , de nemet kell mondanunk. Azért nem akarunk ebből rendszert csinálni. Mindenkit nagyon szeretünk, de ez egy kivételes alkalom volt. Amúgy még évekkel ezelőtt játszottunk egy esküvőn, ott mi voltunk a  meglepetés. Képzeld el, hogy a Vándornál az egész esküvői sereg letérdelt. Most is könnybe lábad a szemem, ahogy eszembe jut.

Látom, hogy felléptek a Jobbik majálison is…

Misi: Igen, fellépünk, tavaly is játszottunk de a Lord-zenekar nem Jobbikos zenekar. Ez nagyon fontos. Gőbl Gabi nagyon jó barátunk, meghívott mi meg fellépünk. De mi nem politizálunk, mi zenélünk.

Azért lepett meg, mert kevés régi csapat van, amelyik ki tudott maradni ebből a politizálásból, Lord zenekar pedig ezek egyike.

Misi: Igy van, mi nem politizálunk, az nem ami dolgunk. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondok, hogy 1985-86 táján született egy dalunk az “Itthon vagy otthon”. És erről nem is kell többet mondanom. Lord-zenekarnak sosem volt szüksége arra, hogy mellét verje, hogy mennyire magyar. amit fontosnak tartunk elmondani, az ott van a dalainkban.

Misi, ugye te 80-as évek legeleje óta vagy a Lord-zenekar énekese?

Misi: 1981 óta. És azóta folyamatosan Lord-tagja vagyok . Egy soproni zenekarban énekeltem, Rollerben,sokszor játszottunk is a Lord-ékkal. Onnan hívtak el. Nehéz volt a döntés, mert hűséges típus vagyok, de végül igent mondtam. Még a Roller tagjai beszéltek rá, hogy ne hagyjam ki ezt a lehetőséget. És nem bántam meg.

Szeptemberben a PeCsában ünneplitek majd a zenekar 40 éves jubileumát…

Misi: Mondok én neked valamit, idén a Lord január 1-től december 31-ig 40 éves. Számunkra minden concert különleges, függetlenül attól, hogy Jánosházán lépünk fel, vagy a PeCsában. Nálunk nincs kis buli meg nagy buli. Ebben az évben minden koncerten a 40 évet ünnepeljük. Pont tegnap beszélgettem arról Erős Attilával, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy így szeretnek minket az emberek, akármerre megyünk az országban. És erre nagyon büszkék vagyunk. A PeCsa koncerten annyi lesz az érdekessége, hogy a Sipőcz Rock Band lép még fel rajtunk kívül. Sipőcz Ernő volt az elődöm és egészen a korai Lord dalokat játszanak, Józsi pedig várhatóan velünk is fellép majd egy-két dal erejéig.

Mikorra tervezitek az új Lord lemezt?

Misi: Nem vagyunk egy kapkodós zenekar, az a fontos, hogy jó ötletek szülessenek, és hogy egy jó lemezt készítsünk el. Idén biztosan nem lesz, de jövőre szeretnénk. Viszont úgy néz ki, hogy a PeCsa concert felvételre kerül és kijön majd DVD-n, profi minőségben.

Decemberben elhunyt a szövegírótok, Balogh József tanár-költő. Van már tervetek arra nézve, hogy ki írja majd az új szövegeket?

Misi: Úgy néz ki, hogy a feladat rám fog hárulni. De azt el kell mondanom, hogy az eddigi Lord szövegekben is benne voltam úgy 50 százalékban. mert Balogh Józsi költőként, tanáremberként írta meg a szövegeket, és másképp élte meg a dalokat, mint mi. Amikor hozott egy szöveget, leültünk közösen és végigvettük az egészet. Átírtuk, átgondoltuk. Most is vannak már nagyon jó ötleteim, de rosszat biztosan nem fogok kiadni a kezemből. Mindig az első téma a legnehezebb, ha az megvan, utána már jön a többi.

  • Megj: a fenti interjú a Metal Hammer – 2007 májusi számában (#244), „40 év a hard rock jegyében” címmel jelent meg, azonban elektronikus formában nem elérhető. Régi képernyőfotó alapján fordítottam újra szöveges formába / sbs. A magazint a http://hammerworld.hu/244/ oldalon keresztül még megrendelheted a Metalshop webáruházból: http://www.metalshop.hu/advanced_search_result.php?keywords=No.+244