Handball Ultras Hungary, egyesületi nevén: HU-SECTOR.

Magyar női kézilabda válogatott szurkolói csoportja, a Handball Ultras Hungary, egyesületi nevén HU-SECTOR.

Történetünk a 2018-as női kézilabda-Európa-bajnokságon Franciaországban kezdődött, ahol néhány szurkolóban, akik már többször találkoztak előtte válogatott meccseken idehaza és külföldön, megfogalmazódott a gondolat. hogy mindezt szervezett keretek között kéne a jövőben csinálni.

Mindeközben ez évben én is elkezdtem kijárni a válogatott meccsekre, dobbal és zászlókkal és irányítottam a szurkolást, 2019-től már molinókat festettem a férfi válogatott meccsekre. Itt ismerkedtem meg a férfi kézilabda válogatott szurkolóival, de az én fő érdeklődésem végig a női kézihez húzott, hiszen akkor már az érdi kézilabdacsapat egyik vezérszurkolója voltam.

Aztán 2019 tavaszán összeismerkedtem személyesen is Jádi Balázzsal és Bella Danival, akik a női válogatott meccseit szervezték többedmagukkal, majd ez az ismerkedés már közös szurkolásban folytatódott a női szurkolói tábor tagjaival. Mi hárman elhatároztuk, hogy megcsináljuk a szurkolói egyesületet a női tábor 15 régi tagjával.

2020 február végén teljesült az álmunk, megalakult a HU-SECTOR Szurkolói Egyesület amelynek fő célja a Magyar női kézilabda válogatott meccsein a szurkolás szervezése. Azért is emeltük ki a „női” jelzőt, mert ekkorra már világossá vált számunkra, hogy a férfi és a női válogatott szurkolót nem lehet összegyúrni, az érdeklődési különbségek miatt. Néhányan ugyan részt vesznek azóta is mindkét szakág meccsein, de nem sokan, mindenesetre tartjuk velük a kapcsolatot.

Csoportunkat külföldön élő magyarok és a hazai élvonalbeli női klubok szurkolói alkotják, de sajnos igy sem sokan. A másik nagy probléma a távolság, a szurkolóink az ország minden szegletében vannak jó páran, de nem mindenki tud minden meccsre eljönni a hosszú utazás miatt.

Már megalakulásunk előtt létrejött a Facebook csoportunk és az általam készített www.szurkolas.hu weboldal, ahol a kommunikáció zajlott, de az egyesülettel egyidőben elindítottuk a Facebook oldalunkat, Instagram oldalunkat, YouTube csatornánkat és az egyesületi honlapunkat is.

Számtalan közös meccs áll már mögöttünk, amelynek a szurkolását szerveztük, esetenként a kézilabdában komolynak nevezhető koreográfiákkal (nehogy a focihoz hasonlítsátok, az egy másik dimenzió). Buszos utazások szállásszervezéssel, külföldi kalandok.

Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az MKSZ kijelölt személyeivel, hogy mindig a legfrissebb szurkolói infók jussanak el hozzánk (pl. jegyvásárlás), illetve meccsenként saját szektorral rendelkezünk ahol kiélhetjük az állva szurkolás minden izgalmát.

Fontos megjegyeznem, hogy sok női utánpótlás tornán is részt vettünk már szervezetten (U17, U19) és 8. emberként támogattuk a magyar válogatottunkat a lelátóról.

Mindeközben nagyon jó kapcsolatban vagyunk sok hivatalos kézilabda fotóssal, így szerencsénkre sok jó kép készül rólunk általuk is, megörökítve tevékenységeinket, ezúton is hála és köszönet nekik. Valamint már saját fotósunk is van hivatalosan Ihász Martin személyében.

Mint egyesület, alkalmanként karitatív célokra gyűjtünk, ezzel is népszerűsítve a kézilabdában rejlő összetartás erejét.

Saját, professzionális pólóink és sálaink vannak, amelyekben egységesen jelenhetünk meg a meccseken (bár ez nem mindig sikerül….) Próbálunk az éppen pályán lévő mez színeihez igazodni a lelátón is.

A mérkőzéseken a szurkolói létszámunk mint már írtam eléggé változó, volt hogy 15-en voltunk valahol, de volt hogy egy 200 fős szektort is sikerült megtöltenünk a kapu mögött, az interneten megjelenő plakátjaink segítségével. (azért megjegyzem hogy a Magyar-Román meccs volt az, aminek a promóciója a Facebook posztunk által több mint 12500 kézilabdát érdeklő emberhez jutott el)

És hogy miért vagyunk „Ultras”? Mert a balhékon kívül mindent megteszünk, hogy egy mérkőzésen látványos szurkolás legyen, ehhez használunk molinókat, dobokat, sok sok különböző magyar zászlót, a stadion előtt időnként pirotechnikát (mert ugye bent nem lehet). A legextrémebb méretű zászlónk egy 15×9 méter méretű trikolór, amit Olaszországban a magyar himnusz utáni olasz himnusz alatt 90 fokkal elforgattunk, amit elszorított torokkal nyugtáztak az olasz szövetség stábtagjai, illetve nagyon pozitív sajtó vízhangot kapott ez a határokat is átívelő sportbarátságot szimbolizáló tettünk. De amúgy van egy 18×3 méteres is amit a Covid-19 miatt üresen kongó csarnokba használtunk díszletként, más eszközeinkkel kiegészítve. Szóval mi akkor is ott vagyunk amikor nem lehetünk ott! Az Olimpiai kvalifikációs tornán amely Győrben volt tavasszal az Audi Arénában feldíszítettük a lányok buszának útvonalát trikolór lufikkal és zászlókkal, valamint füstökkel egyengettük a busz útját, ha már nem mehettünk be a csarnokba. nekünk fontos hogy a csajok érezzék a törődést, és tudják hogy tőlünk mindig kapnak erőt és bátorítást.

Örömmel vettük, hogy a sport sajtó is felfigyelt már tevékenységünkre és hát név szerint nem említenek (nem is kell), de írtak már rólunk a nyomtatott és az internetes sajtóban egyaránt.

Stefán Zoltán
Magyar női kézilabda válogatott szurkolói csoport – Handball Ultras Hungary
HU-SECTOR Szurkolói Egyesület Alelnök
Mobil: +36 209 424 453
Email: stefan.zoltan@sbs.hu

Digitális médiáink:
Facebook oldal: https://www.facebook.com/HandballUltrasHungary
Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/1875851575824106/
Instagram: https://www.instagram.com/handballultrashungary/
YouTube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UC5f_dyO-W98aY2dospmK49Q
Weboldalak: https://www.hu-sector.hu, https://szurkolas.hu

Kiegészítés

Promó videónk:

2021-es tevékenységeink:

Tevékenységeink 2021

Pár szó a www.szurkolas.hu weboldalról. Ez az oldal hiánypótló a kézilabda szerelmeseinek, szurkolóinak. A megszervezett meccseken kívül (ez a folyamatosan frissen tartott rész), megtalálhatók itt a szurkolói eszközök leírásai, beszerzési lehetőségei. Az „Infocenter” is sok hasznos dolgot tartalmaz, itt kiemelném a férfi/női kézilabda ligák aloldalt, ahol egy oldalon megtekinthetők a 2019-es csapatok összes média elérhetősége (nem kell keresgélni és vadászgatni őket)