Napi Lordom: Szombathelyi Lord Klub

Szombathelyi Lord Klub

Klub neve: Lord klub (csak így egyszerűen, semmi különleges nevünk nem volt)
Klubvezetők
: Maár Zsanett és Óvári Valéria
Cím: Haladás Művelődési Ház, Szombathely, Gábor Andor u. 12
Megalakulás éve: 1989

A Haladás Művelődési Központban 1989 júliusában alakult meg a szombathelyi Lord Klub. Első összejövetelüket augusztus 21-én tartják játékos vetélkedőkkel, Lord videók vetítésével. Havonta 1 alkalommal találkoztak.

Maár Zsanett egykori klubvezető így emlékszik vissza a klubos időkre:

„Az első klubdélutánt 1989 augusztus 21.én tartottuk.

Vida Ferinek volt Szombathelyen egy hangszerboltja a Honvéd úton, igazából ott találkoztak a szombathelyi és a környékbeli lordosok, ott tartották egymással és a Lorddal a kapcsolatot. Feri boltja egy fontos találkozó hely volt ha lordos voltál. Az ember csak úgy „beugrott” egyet beszélgetni, vagy megnézni van-e  ott éppen ismerős, mik az új lordos hírek, van-e új Lord jelvény, stb.

Lehet Szombathelyen ezért is nem jutott sokáig senkinek eszébe Lord klubot alapítani amikor az országban már sok helyen megalakultak a klubok, mert Feri boltja volt az információs központ, a Lord úgymond minden nap jelen volt, kézzelfogható volt és ha rajongóként kérdésed volt vagy beszélgetni/találkozni akartál a zenekar tagjaival vagy más lordossal, akkor „benéztél a boltba”. Ott akár tudtál találkozni lordos ismerősökkel, a zenekar összes tagjával, menedzserrel, fényképésszel, Balogh József szövegíróval (aki különben költő és magyar tanár volt, több szombathelyi gyereket tanított közülünk, ezért ök nagy tisztelettel tanár úrnak szólították, és aki Gidófalvy Attila „Tíz-parancsolat” című lemezére is írta a dalszövegeket) — de ha más nem Évi, Feri felesége ott volt, aki nagyon lelkesen tartotta a kapcsolatot a rajongókkal, jókat lehetett vele beszélgetni, eper fagyizni és minden lordos infót beszerezni tőle.

Óvári Valit a balatonvilágosi Lord-táborban ismertem meg. Utána többször összefutottunk Ferinél a boltban, összebarátkoztunk, kimentünk stoppal Schachendorf-ba Lord koncertre úgy, hogy fogalmunk nem volt hogyan fogunk utána éjszaka haza menni. Odafele a város szélén összeszedtek bennünk a civil rendőrök, de közölték, hogy lássuk, hogy ők nem szívtelenek, elvittek bennünk a búcsúi határig. A határtól egy idős házaspárral mentünk tovább Schachendorf-ig, a koncert után pedig, hogy épségben hazajussunk, Feri hazavitt bennünket Szombathelyre.

Másnap Valival gondoltunk egy nagyot: Lord klubot alapítunk! Úgyhogy beállítottunk Ferihez a boltba a tervünkkel. Először elég szkeptikusan nézett ránk, de amikor látta, hogy mi ezt tényleg nagyon komolyan gondoljuk, közölte, hogy oké, akkor ö most telefonál — ekkor hívta fel N. Kiss Klárát (Klári nénit), a Haladás Müv. Ház igazgatónőjét, aki rendelkezésünkre bocsátott egy helyiséget a klubtalálkozásokra……

Havonta egyszer találkoztunk a Haladás Művelődési Házban. 45 igen aktív tagunk volt! A klubrendezvényekre programokkal készültünk. Kazettáink, videóink főleg Vida Feritől voltak, de hoztak a klubtagok is magukkal. A zenekar részéről Vida Ferivel és Gyurik Louival voltunk kapcsolatban.

Közös nagy tett???? – én úgy gondolom, hogy Szombathelyen többen voltunk akik inkább személy szerint kisebb tettekkel támogattuk a Lordot. A zenekar helyi volt, ki volt építve a hálózata, nem éppen kellett őket bemutatni, viszont mindig járt a rajongótáborból valamelyikünk a bolt felé, aki ilyen-olyan aktuális dologban segített. Volt, hogy Feri a kezembe nyomott 200 db rajongói levelet és megkért hogy „ezekre légyszi válaszolj”.

Louinak segítettem albérletet szerezni mikor a zenekarba és ezáltal Szombathelyre került (a saját lakásunkat, ami akkor üresen állt 😉 ). A zenekart akkoriban Ausztriából is menedzselték, segítettem fordítani ha szükség volt rá, ill. iskolaszünetben többször mentem Ferivel Ausztriába ha elintéznivalója volt, csak úgy is, ha nem volt kedve egyedül menni. Volt egy osztrák lány aki nagy Lord rajongó volt, Isabella (a vezetéknevére sajna már nem emlékszem, a levelek is eltűntek a költözéseim során), Graz-ban lakott, vele tartottam a kapcsolatot a Lord életéről. Jó kapcsolatai voltak az osztrák rockvilágban és sokban próbálta támogatni a Lord ausztriai karrierjét.
 
Végül úgy emlékszem személyes konfliktushelyzet alakult ki a zenekar és a Haladás Müv. Ház igazgatónője között, így hát átköltöztettük a klubot 1990 tavaszán a Szófia utcába a Lord próbaterme mellé. Ebben az időben hagyta el Gyurik Lajos és Gidófalvy Attila a zenekart — a Szófia utcába már nem járt ki mindenki a rajongók közül, alábbhagyott az érdeklődés a klub iránt…”

2017.05.29

lord-klub-lord35_galeria_003

>>> Vissza a Lord klubok oldalára <<<