Korábbi Lord tagok: Gidófalvy Attila

Gidófalvy Attila (Gidó, Gödi) zenész, zeneszerző, billentyűs

Lord: 1987-1990, 2000-2017

lord-gidofalvy-attila-billentyusGidófalvy Attila zenész, zeneszerző 1952. augusztus 20-án született Budapesten.

Ötéves korában kezdődött zenei pályafutása, amikor megkapta élete első, harminckét basszusos tangóharmonikáját, rá egy évre már zongorázott, amelyet magától tanult. Amikor kinőtte első hangszerét, tanára javaslatára egy 120 basszusos versenyharmonikát kapott, amellyel már sorban nyerte a harmonika versenyeket. Nyolcadikos korában stúdió- és színpadi zenész volt a Nemzeti Színházban. 1967-ben az általános iskola után felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola harmonika és zongora szakára. Tanárai többek között Lukács Dénes (tangóharmonika) és Tantos László (zongora). Ezekben az években a zenetanulás mellett a Ferencvárosban is futballozott. 1969-1971 között folyamatosan részt vett a pulai harmonika versenyeken. Először a Szövosz tangoharmonika-zenekarában játszott.

A Zeneművészeti Szakközépiskola után felvételi nélkül mehetett volna a Liszt Ferenc Zeneakadémia orgona-harmonika szakára, de nem élt vele, ami miatt négy évig konfliktusa volt a családjával. Helyette Jazz-zongora szakra jelentkezett, ahova viszont nem vették fel. Végül a pozant (harsona) választotta felvételi hangszernek, igy került be 1971-ben a zenei konzervatóriumba. A katonaság alatt a Honvéd Művészegyüttesbe került mint zenész, zongorakísérő, korrepetitor és énekes.

Egy év múlva már a Deák Big Bandben zenélt. Ott ismerkedett meg Kiss Zoltánnal, a Karthago későbbi basszusgitárosával. 1971-ben bekerült a Continental együttesbe, ahol  Santana, Chichago slágereket játszottak. A Continental után Donászi Tiborral és Bartányi Istvánnal megalapította a Gidó 74 nevű formációt. amivel ORI-vizsgát szereztek. Ekkor vásárolta meg első orgonáját. 1974-ben az új Illés-együttes előzenekaraként léptek színpadra. Később már a Teátrumban zenélt, amely az akkori underground dalokat játszottak.

A Teátrummal koncertezve látta meg Nagy Feró, aki 1978-ban elhívta az akkor újjászerveződő Beatrice zenekarba, ahol két évet töltött el. Ezekben az években született az “Apáink útján” című dal, amit azonban nem tudott előadni Feróékkal. Mivel a Beatrice a kirívó zenéje miatt nehezen érvényesült, 1979-ben Szigeti Ferenc hívására a Karthagoba igazolt át, amely 1985-ig működött, bár fel nem oszlott. A Karthago után 1986-ban Kiss Zolival, Terstyánszky Károllyal és Gyurik Lajossal közösen megalapították a Fáraó zenekart. Egy kislemez kiadása után (Élég volt, Állj mellém), a Fáraó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeit, így abbahagyták a közös zenélést. Később egyesültek a Stressz zenekarral, majd ezután Törökországban próbáltak vendéglátózni kevés sikerrel.

1987 novemberében csatlakozott a Lord zenekarhoz Vida Ferenc meghívására. 1990-ben, a Petőfi Csarnok nyitóbuliján a Karthago is újra összeállt. A Lord és a közte lévő alapvető zenei és színpadi nézeteltérései miatt végül kilépett a Lord zenekarból. Ezekben az években is több mint 50-70 koncerten vett részt a Lorddal és a Karthagoval. Mind a Karthagoval, mind a Lorddal számtalan lemezt készített.

1990-ben elérkezettnek látta az időt, hogy elkészítse szólólemezét, amely olyan számokat tartalmaz, amelyek egyik korábbi zenekara repertoárjába sem fértek bele. Ausztriában rögzítik szalagra a lemez hanganyagát, amelyet az Omega Stúdióban kevertek. A Tízparancsolat című korongon minden hangszeren egymaga játszik, csak énekeseket hívott a felvételekhez.

A Lordból való távozása után egy country-rock zenekarban játszott, ahova Kiss Zoli hívta, később megalakították a KGB zenekart, amely a ‘Kisváros’ című TV sorozat zenéjét is szolgáltatta. 1996-ban következett a Cikk Cakk Company zenekar. A “magyar ZZ Top” három veterán zenész főként koncertekre specializálódott társulása volt. Mellette Varga János (az East legendás gitárosa) és Donászy Tibor (dobok) voltak a tagok. 1997-ben elkészült a csapat egyetlen lemeze.

2000-ben visszatért a Lord zenekarba, de a Karthago turnéi is újraindultak. 2015-ben harminc évvel az 1986-os kislemez után megjelent a Fáraó első lemeze. 2017-ben végleg kilépett a Lord zenekarból és a Karthagóval folytatja zenei munkásságát.

A Karthago zenekar 2017-ben

A Karthago zenekar 2017-ben

Több mint 200 dalt szerzett ezidáig és sok lemezen játszott vendégként. Ezek Takáts Tamás Dirty Blues Band, Nagy Feró és a Bikini, a 100 Folk Celsius és a Clips együttesek lemezei, valamint Gálvölgyi János, Zalatnay Sarolta, Máté Péter, Csongrádi Kata, Kiss Zoltán, Mr Buschmann és Pohl Mihály, szólólemezei.

Öt filmnek a zenéje fűződik a nevéhez: A gólyák mindig visszatérnek, Imre filmje, Kacatok, Magyar litánia, és az ötödik. Nagy sikerű munkája a Kisváros tévésorozat zenéje, amit Kiss Zolival (Kiss Gidófalvy Band) készített. Az aktív zenélés mellett TV műsorvezető a Vasárnapi turmixban, de zenei műsorokat készített több kisebb TV csatornán is. Rádiózni Lőrincen kezdett a Dongó rádiónál. 2000-ben létrehozta a Pannon Rádiót. Hosszú szünet után megalapította a Best of Rock FM rádiót, amely másfél év alatt 770 ezer egyéni IP-címet tudott produkálni negyven országból, de 2012-ben bezárták. Jelenleg az Érd FM rádión a Rockbarlang műsorát szerkeszti.

Jelenleg Korg Trinity és Roland SH 201 szintetizátorokon, valamint Roland VK-8-as elektromos színpadi orgonán játszik a koncerteken,amit nagyobb koncerteken L100-as Hammond-orgona egészít ki. Amennyiben gitározik,Gibson SG-n penget.

Szakmai elismerései:

  • 2005 – A Wigwam Rock Klub Arany Nyíl Gálán a közönségszavazatok alapján elnyerte a 2005. év „Év billentyűse” díját!”
  • 2006 – „Európai Arany Művész Nemzetközi Minőségi Díj – A magyar rockzenében nyújtott tevékenységéért”
  • 2006 – Wigwam az „Év koncertje 2006” díj.
  • 2008 – Wigwam Arany Nyíl Rockgála: „A 2008. év koncertje” a Wigwamban Lord-Mikulás és a „2008. év legjobb hazai zenekara”.
  • 2009 – Közönségdíj a legjobb Közönségtől.

Zenekarok

  • Deák Big Band (1970)
  • Continental (1971)
  • Gidó 74 (1974)
  • Teátrum (1974-1975)
  • Beatrice (1978-1979)
  • Fáraó (1986-napjainkig)
  • Stressz (1987)
  • Karthago (1979-1985, 1990-napjainkig)
  • Lord (1987-1990, 2000-2017)
  • Cikk Cakk Company (1996)

Cikkek, interjúk, további képek:

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gidófalvy_Attila