Gyerekszínész voltam: Magyar Televízió

Idesüss, havi ajánlóműsor gyerekeknek

Egyszer csak bekerültem a Magyar Televízióba. Lehet hogy egy válogatáson voltunk, több rádiós gyermekszereplő társammal, de erre már nem emlékszem pontosan. Viszont arra igen, hogy az „Idesüss” című ajánlóműsor műsor megújításán dolgoztak a gyártási osztályon Vadkerty Tibor rendező-iró vezényletével és ehhez kerestek két gyerekszereplőt Szuhay Balázs és Verebély Iván mellé.

magyar-televizio-gyerekszinesz-sbs-01

Mi lettünk azok, Jávor Zsófi (a kislány) és én (a fiú). Talán egy vagy másfél évig készítettük ezt a havonta megjelenő műsort, amelyben gyermekműsorokat ajánlottunk gyerekeknek. Sokszor nem volt egyszerű az életünk Szuhay Balázs bácsi mellett, hiszen (ezt maga is bevallotta egy későbbi írásában) állandóan rögtönzött. Így aztán hiába magoltuk be a szöveget, és vártuk a végszavunkat, sokszor az el sem hangzott, cserébe kaptunk mást. Sok mulatságot szültek ezek a szituációk, és nagyon jó hangulatban telt a forgatás részünkről, még akkor is ha a stáb néha már a haját tépte a sokadik sikertelen snitt miatt.

magyar-televizio-gyerekszinesz-sbs-02

Ekkor már alkalmazták a „bluebox” technológiát a TV-ben, azaz trükkfelvételek is voltak. Ehhez a kék szín volt tiltott viselet, mert ami kék volt az egyszerűen átlátszott. Ez is hozott időnként izgalmakat, amikor is kék mintás pólóban jelentem meg egy forgatáson. Kifordítottuk, plusz fordítva (háttal előre), és a címkéket levágva oldottuk meg ezt a nem kis problémát. Sok jó dolog volt a TV épületében. A Stúdiók világa, a soha meg nem álló páternoszter mindig csábított a huncutkodásra….

Az Idesüss című műsorról nem sok minden maradt fenn az interneten: Régi műsorok a Magyar Televízióban

Tersánszky Józsi Jenő: Én fogom az aranyhalat

Az első és egyben egyetlen tévés főszerepem volt az Én fogom az aranyhalat Pityuja. Vadkerty Tibor rendezte ezt a fél órás magyar tévéfilmet 1985-ben. Moór Marianna, Hunyadkürthy István, Tarján Györgyi, Straub Dezső voltak a színészek és ismét együtt szerepeltem Jávor Zsófival 🙂

Sok izgalom volt a forgatás során. Kezdeném az éjszakai jelenettel, aminek végén hazavittek taxival, apám meg egy nagy pofonnal fogadott, hogy hol a jó istenbe voltam, már szét izgulták magukat miattam, és éppen indulni készültek a rendőrségre… na igen azt elfelejtettem mondani hogy késő esti forgatás is lesz.

magyar-televizio-gyerekszinesz-sbs-04

Korabeli werkfotó a forgatásról

A dunai jelenet is érdekes volt, amikor a dunán ki kellett másznom a ladikból, hogy kiússzak a partra. Hogy ne legyen vizes a ruhám, ezeket ugye levettem a cipővel együtt. Vetkőzés – snitt – kimászás a csónakból a vízbe – snitt – ruha a kezembe – snitt helyett egyszerűen elmerültem 🙂 🙂 Olyan nehéz volt a vászonruha, hogy képtelenség volt kitartanom, ezért aztán kaptam egy dublőrt, aki megcsinálta helyettem… na mit szóltok?

Aztán egy másik jelenet szünetében, – mi a zsivány gyerekek – baltával kergettük egymást a Kolozsi téri piacon, miközben üvöltöttem, hogy „tolvaj! fogják meg”… közben szóltak is a helyszínen lévő rendőröknek, erre úgy megijedtünk, hogy mindent eldobva rohantunk vissza a stábhoz, és próbáltunk ártatlal, gyerekszereplő arcot vágni… és lapítottunk. A rendőrök persze nem mertek bejönni be a forgatás helyszínére (az egyik ház udvara), így megmenekültünk…

magyar-televizio-gyerekszinesz-sbs-05

Ezzel véget is ért a történet ezen rövid része…