Xenon zenekar

A Xenon zenekar története

Az egyedi stílusú heavy metált játszó Xenon zenekart 1985-ben alapították a Varga testvérek, Bretus Attila és Gách Imre a főváros szomszédságában lévő Érden. Egyediségüket elsősorban Bretus Attila énekhangja adta és adja a zenekarnak. Ha megszólalásukban hasonlóságot keresnék a nemzetközi palettán, azt mondanám a Napalm Death megszelídített hangzásvilága ami közel áll hozzá (nekem legalábbis ez ugrott be elsőre). Ezért aztán máris beszűkítettem azok körét akik ezt a zenét jól bírják, viszont ezt bőven ellensúlyozza az egyedi színpadi műsor.

De miért is Xenon? Hiszen a Xenon csak valami gáz…. Nos a zenekar nevének rövid és egyszerű története szerint, a srácokból kipattant az elvetemült ötlet, hogy „gázmetált” fognak játszani, olyat amit eddig senki más. (máris hozzáteszem a magyar palettán azóta sincs hozzájuk hasonló).

Az eredeti felállás: Bretus Attila (ének), Gách Imre (gitár), Varga Gábor (basszusgitár) és Varga Zoltán (dobok).

Xenon zenekar backstage 1988 - Fotó: Varga Gábor

Xenon zenekar backstage 1988 – Fotó: Varga Gábor archívuma

Az első számuk a  „Pokol” (1985), ezekben az években íródott a.”Lélek harangja” (1986), „Pokol szüleménye” (1986), „Éhes, mint a farkas” (1987).

Első fellépésük az érdi Úttörőházban volt 1985-ben, ezután több saját szervezésű koncertet adtak elsősorban az érdi Művelődési Házban. 1987-ben Sipos Sándor (gitár) csatlakozott még a bandához egy rövid időre. Mivel Érden ők voltak az egyetlen metál banda, ezért a városba látogató zenekarok előtt (Beatrice, Edda) szinte mindig a Xenon melegítette be a közönséget.

Xenon zenekar egykori fellépése

Xenon zenekar egykori fellépése – Fotó: Varga Gábor archívuma

A zenekar 1990-ig működött, feloszlásuk oka a hadkötelezettség teljesítésének vágya (hahahaaa)… azaz be kellett vonulniuk katonának, ahogyan az elő volt írva akkoriban.

25 év szünet után 2015-ben a zenekar vezetője, Varga Gábor indíttatására az eredeti tagok elhatározták, hogy a régi számaikat stúdióban rögzítik, és kiadják albumként. 2017-ben látta meg a napvilágot az „Akkor és most” album, amelyre több új nóta is felkerült, „Szent háromság” (2016), „Útvesztőben” (2017) és a „Pszicho” (2017).

Xenon: Akkor és most album - 2017 - GR107

Xenon: Akkor és most album – 2017 – GR107

A borítón található szörnyet még a 80′-as években rajzolta egy rajongó, amelyet a zenekar azóta is nagy becsben tart

xenon-proba-2017-51

És ami a csavar a sztoriban, hogy itt nem állt meg a zenekar története, nekiálltak próbálni a zenészek akik 25 évig nem fogtak hangszert a kezükbe. A jelenlegi formációban Varga Gábor és Gách Imre gitározik, Bulissa Rezső tolja a basszust – aki 2017 márciusában csatlakozott a bandához -, míg az ének és a dob változatlan Egon és Zoli személyében,

Megújult erővel, újabb hangzással, – immáron két gitárral –  az egyedi metált játszó banda sorra kapja a fellépési lehetőségeket. Felléphettek a Karthago, a Fáraó előtt valamint az ős-P.Box-szal játszhattak egy színpadon a lemezbemutató koncertjükön Törökbálinton 2017.12.02-án.Az egyik koncertjük utáni jellemzésük: „Abszolút érezni, hogy a közönségért vannak, teljesen bevonták a résztvevőket a produkciójukba, énekeltetéssel, sztorikkal.” – tollal.hu.

Xenon zenekar

Xenon 2016: Doky, Egon, Varga Zoli, Varga Gabi és Gách Imi

Jelenleg is folyamatosan próbál a zenekar, immáron saját próbatermükben (!), és folyamatban van a 2018-as bulik szervezése.

A zenekar (2017)

  • Bretus Attila (Egon) – ének
  • Varga Gábor – zenekarvezető, gitár
  • Bulissa Rezső (Doky) – basszusgitár
  • Varga Zoltán – dob

korábbi tagok:

  • Sipos Sándor – gitár (1987)
  • Gách Imre – gitár (2017)

Album:

  • Akkor és most – 2017 – Groundrecords – GR107

Dallista:
1. A lélek harangja
2. Psycho
3. Szentháromság
4. A pokol szüleménye
5. Éhes, mint a farkas
6. Pokol
7. Útvesztőben

Az albumot a következő helyeken rendelheted meg:

További infó:

Források: