Napi Lordom: Emlékezés Vida Ferencre az AGORA MSH aulájában

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-05

A színpad üres, Vida Ferenc 2017. január 19-én hagyta el a rockzene szerető rajongó táborát…

Amikor megláttam az esemény kiírását, már tudtam, hogy ide el kell mennem. Nem ismertem Vida Ferit, sajnálatos módon sosem találkozhattam vele életében, mégis azok közé az emberek közé tartozik az én életemben akinek megannyi élményt köszönhettem ebben az évben, aki változást hozott a mindennapjaimban. Mert az, hogy Lordos lettem, hogy Lordos lehettem, neki is köszönhető! Hiszen Vida Feri volt egykoron a Lord alapítója, és még sok évig a zenekar vezetője és motorja. Vitte a vállán a zenekart tűzön vízen át abban az időben amikor szó szerinti küzdelmet kellett vívnia egy vidéki rock zenekarnak a fennmaradásért, az ismertségért, a sikerért. És Feri megcsinálta! Megcsinálta, hiszen ha nem így lenne ma sok ezer Lordos nem járhatna olyan rock koncertekre, amelyek mindegyike felejthetetlen élmény!

Vida Ferencre emlékeztünk 2017.11.30-án, egy hűvös novemberi estén az Agora Művelődési és Sportház aulájában. Kora délután indultam Pest mellől Tárnokról, Horváth Gabi barátomhoz Sárvárra, hogy onnan együtt menjünk a rendezvényre. Hosszú volt az út, hiszen előző nap megérkezett a hó és a fagy is, a GPS azzal nyitott, hogyha a Győr-Csorna-Sárvár útvonalat választom cirka 4 óra lesz az út, mivel az M1 beállt és 93 perces torlódás alakult ki már csütörtök délután. Ezért Veszprém felé vettem az irányt, itt viszont Devecser környékén futottam bele a téli havas útviszonyokba, ezért csak lassan lehetett haladni. De minden jó ha vége jó, felvettem Gabit Sárváron, irány Szombathely!

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-11

Zenészek és rajongók együtt az Agora MSH bejáratánál.

A bejáratnál leragadtunk egy üdvözlésre, és baráti beszélgetésre Gidóval, Lujóval, Tamással és még néhány korán érkezővel. Belépve az aulába már megérintett valami, jó volt ide megérkezni. Körbejártam beszélgettem akivel csak tudtam, amíg el nem kezdődött a rendezvény. Mindeközben Németh István (Petya) foglakozott a hangtechnika beállításával a háttérben,

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-06

Petya dolgozik a háttérben.

A műsort Horváth Zoltán (AGORA Szombathelyi Kulturális Központ) és Gombás Endre (Mispro Produkciós Iroda) nyitotta meg, aki az est moderátora volt, Kozma Gábor nem tudott jelen lenni nagy sajnálatomra..

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-14

Horváth Zoltán megnyitó beszédével indult a megemlékezés

Néma, egy perces csönddel kezdtük a megemlékezést, amely után a Sipőcz Rock Band eljátszotta a „Hirosima” című régi Lord nótát, Kutrovics Tomi gitározott, Szentgyörgyvári Arnold pengette a basszusgitár húrjait és Paksi Jani tolta az ütemet a dobok mögül. Hatalmas élmény volt itt az aulában hallani ezt a régi dalt.

Szántai Gyula (Kacsa) tekerte vissza először a képzeletbeli óra mutatóját, és repített vissza minket a múltba, abba 70-es évekbeli Lordos időszakba, amikor Vida Feri odavitte Őt a zenekarhoz. (ezekről az élményekről olvashatsz Kozma Gábor: Lord Rock Sztori könyvében is…)

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-18

Kacsa mesél az egykori emlékekről.

Kacsát Poór Marci váltotta, az egykori technikus, aki olyan hangtechnikai eszközöket is készített a zenekarnak, amellyel koncertezni jártak. Ekkor Endrétől elhangzott egy bűvös szám, is, azaz volt olyan év amikor 280 koncertet adott a Lord (!)

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-21

Poór Marci az első hangtechnikus

Gidó következett és mesélte a Ferivel kapcsolatos élményeit, anekdotázott, nagy vidámságot hozott az egybegyűlteknek. Szinte megállíthatatlan volt, annyi történettel lettünk gazdagabbak, hogy nem is tudtuk már hova tenni 🙂 Gidó felsorolta a legnagyobb neveket, akiknek a Lord fennmaradásában elévülhetetlen érdemei voltak már a kezdeti időkben: Sipőcz Ernő, Vida Ferenc és Erős Attila.

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-27

Gidó szinte ki sem merült a sztorikból, könnyedén megnevettetett bennünket.

Gidót követte Berger István, az egykori barátból lett mindenes, a Lord mentora, menedzsere és segítője. Sok régi történetet mesélt Feri kezdeti éveiről, a közös mozdonyvezetéstől, a zöldséges éveken át a Lord fellépésekig. Berger Pisti mesélt a Lord legelső lemezének (Big City Lights) és az első magyarországi lemezének (Szemedben a Csillagok) születéséről.

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-32

Berger István a kezdetekről is beszélt

Közben Gombás Endre felhívta figyelmünket az Agora MSH zenetörténelmi jelentőségére is, amelyet emléktábla hirdet minden ide látogatónak. Az még csak hagyján, hogy egykoron itt járt a Deep Purple, de tudtátok-e, hogy a Lord volt az előzenekara? Az Agora MSH a Lord életében is meghatározó jelentőségű színhely volt a 70-es években.

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-04

Ilyen hely az Agora MSH!

Zene következett, nem is akármilyen, a „Szóljon a Rock” Gidó, Kutrovics Tomi, Arnold és Paksi Jani előadásában. És szólt is a Rock kőkeményen az aulában, mi Lordosok, torkunk szakadtából énekeltünk már ekkor…

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-40

Szólt bizony a Rock!

Gidót, aki közben a billentyűk mögé állt, Nyári Ferenc (Lujó) váltotta a mikrofonnál, amikor felcsendült a „Tombolhat szél„. Énekeltünk, ahogy csak tudtunk Zitával, Pistabával és Gabival az első sorban.

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-44

Lujóval kiegészülve a színpadon a Sipőcz Band, Gidóval megerősítve a háttérben

Keszei Tomi állt ezután a billentyűkhöz, amikor az „Egyedül járom a várost” játszották, volt hogy Tomi szinte fent hasalt a hangszerén! Óriási volt!

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-46

Keszei Tomi a billentyűknél a következő dalnál

Újabb nagy váltás, Baán Imi a gitárnál, Weinelt Gabi a basszusgitárnál… Paksi Jani persze változatlanul ült a dobok mögött mindvégig, hiszen Nádas Károly (Pepszi) sincs már közöttünk, és Hollósi László (Lacika) nem tudott eljönni, ezért neki nem volt váltótársa… felcsendült az „Ázom fázom” amit most Weinelt Gabi énekelt nekünk.

Azt azért el kell mondjam, mennyire profi zenészekről van szó! Az ugyanis nem volt megtervezve, ki kivel, mit és hogyan fog játszani. Ez csak úgy spontán jött, hiszen sok régi meghívott zenész nem tudott megjelenni, így aztán, tényleg nem volt „tracklista” a fiúknál.. Óriási!

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-53

Beszáll Baán Imi és Weinelt Gabi, színpadon szinte a komplett egykori Lord.

Mészáros Gabi élményei következtek elsősorban a Szemedben a Csillagok című lemezzel kapcsolatban, és mesélt Vida Ferenchez fűződő kapcsolatáról a 80-as évek közepétől és a Big City Light lemezről.

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-53-02

Mészáros Gabi beszélget Gombás Endrével

Őt követte három zenész a 90-es évekből: Baán Imi, Keszei Tomi és Weinelt Gábor. Tomi meghatóan beszélt arról, mit kapott Ő Vida Feritől, ami elindította a zenei pályán.

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-53-05

Zenészek mesélnek egykori zenésztársukról

Az egykori koncertszervező menedzser Dobány Lajos állt ki elénk és mesélt Feri másik szenvedélyéről a labdarúgásról. Lajos az egykori labdarúgó, középcsatár, nem mellesleg az 1982–83-as idény gólkirálya, arról is beszélt, hogyan hozta létre Feri a semmiből az MB3-as labdarúgócsapatát, a Vasi Titánokat, és hogyan jutott el velük a bajnokság megnyeréséig. Ezt a történetet mi Lordosok bizony nem sokan ismertük, ezért be is linkelem nektek: Vida Ferenc és a Vasi Titánok

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-53-06

Dobány Lajos volt a második „hivatalos” koncertszervező

Lajost az egykori első koncertszervező-menedzser, Molnár Károly követte és mesélt a 80-as évek végéről a Lord zenekarról és Vida Feriről. Karcsi 1986 és 1988 között szervezte a Lord koncertjeit.

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-53-07

Molnár Károly múltidézése Feriről, a Lordról

Ezután lépett a színpadra Kacsa és Mészáros Gabi. Weinelt Gabival valamint Paksi Janival játszották el nekünk a „Vándor„-t, amit természetesen jó Lordos szokás szerint hallgattunk, majd üvöltöttünk végig, ahogy azt kell, ahogyan az a zenészeknek is kijár! Na ilyen Lord felállás sem volt soha… tudjuk ezt jól… ugyeeee? Micsoda élmények!

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-59

Kacsa, Mészáros Gabi, Weinelt Gabi és Paksi Jani, egy sosem létező Lord formáció. Elképesztő élmény!

Újabb beszélgetős, anekdotázós rész következett az egykori technikus srácokkal. Nagyszerű, hogy róluk sem feledkezünk meg soha, hiszen mindig is létfontosságú szerepet töltöttek, töltenek be ezek a fiúk minden zenekar életében. Nélkülük se fény, se hang! Libasorban ültek egymás mellett Petya, Carlo, Völgyi Zoltán (Csünti) és Poór Marci.

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-62

Libasorban ülnek a srácok… és csak emlékeznek a múltra és Fefére…

Gombás Endre elmesélte Vida Ferihez fűződő barátságát, beszélt az együtt töltött évekről. Előkerültek ismét a lemezek, felelevenítettük a lemezborítók fotózásának történeteit, és megismertük végre a „kitömött szirtisas” vidám történetét. Ezután Vida Viki emlékezett meg édesapjáról,

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-65

Gombás Endre aki egykor a Lord fotósa volt.

Újra zene: Baán Imi, Weinelt Gabi, Keszei Tomi és Paksi Jani zúzta a színpadon a „Ragadozók” című dalt.

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-69

A „Ragadozókkal” búcsúztak a zenészek mára

És a végére maradt Paksi Jani…, hiszen neki végig dolga volt a dobok mögött. Jani szintén kedves történetekkel emlékezett vissza a Vida Ferivel a Lordban együtt töltött évekre.

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-78

Paksi Janinak is volt miről mesélni a végére.

Így lett vége ennek az emlékezetes estének. Ez az este igazi Magyar Rock történelmi, igazi Lord történelmi este volt, hiszen azt hiszen ezeket a nagyszerű zenészeket, így együtt látni ritka pillanat. Szomorú is egyben, szomorú, hogy mindez azért történt, mert egykori zenésztársuk távozott az élők sorából. Vida Ferenc 2017. január 19-én ment el örök útjára úgy, hogy aktívan zenélt, tele volt tervekkel és álmokkal amiket már nem valósíthatott meg.

Nem ismertem Vida Ferencet. De ismerem a Lordot és tudom, hogy amit ma ettől a zenétől kapok/kapunk azt neki is köszönhetem, és ezért hálás vagyok neki.

Itt a végén szeretném megköszönni a magam – és a velem együtt megjelent Lord rajongók nevében is – azt, hogy ezen az estén veletek lehettünk. köszönöm Gombás Endrének, az Agora MSH-nak, az összes zenésznek akik megadták nekünk azt az örömöt, hogy együtt hallgassuk ezeket a mai napig felejthetetlen dalokat: Keszei Tamás, Kutrovics Tamás, Baán Imre, Nyári Ferenc, Mészáros Gábor, Weinelt Gábor, Szentgyörgyvári Arnold, Vida Viki, Szántai Gyula, Paksi János, Gidófalvy Attila. Köszönöm a technikának ugyanúgy, ahogy minden idei Lord koncert után megköszönöm nekik is, köszönöm az egykori kollégáknak akik szintén húzták a Lord szekerét: Berger Istvántól, Molnár Károlyig, és ismeretlenül is köszönöm Feri családjának, hogy gyászukban is gondoltak azokra, akiknek fontos volt, hogy nyilvánosan megemlékezzenek Feféről.

Bármit is hozott a sors, én már tudom, hogy a Lord közössége egy különleges közösség! És tudjuk, hogy Magyarországon a legjobb közönsége mindig is a Lordnak volt, a Lordnak van és a Lordnak is lesz!

A Lord legyen veletek!

Ki hol játszik most?

Ha szeretnéd tudni melyik egykori vagy Lord zenész hol játszik most nézd meg az életrajzukat!
KATTINTS IDE: Lordok életútjai

Az égi vándorok:

És egy nagyon-nagyon régi kép a végére: a csapat „odaát” újra együtt… nyugodjanak békében…

lord-zenekar-kepes-tortenelem-sbs-1974

Semei Feri emléklapja a megemlékezés napjáról - Lord, Vida Ferenc

Semei Feri emléklapja a megemlékezés napjáról

Videó a megemlékezésről:

(Youtube – 24 perc / Kocor100)

Linkek, további képek:

Galéria a megemlékezésről: