A Lordok: Beke Márk

Beke Márk zenész, zeneszerző, billentyűs

Lord: 2015-2021

lord-beke-mark-billentyus1975-ben született Debrecenben, polgári családban. Szülei mindketten pedagógusok. Végzettsége angol, irodalom- és nyelvszakos tanár valamint kommunikációs bölcsész.

A zenével való kapcsolata 5 éves korában kezdődött a debreceni állami zeneiskolában ahol egy évig előképzős, majd a zongora lett a főtárgya. Első hangszere a nagyszülőktől kapott Schiller pianínó. Később, a komolyzenei tanulmányokkal szinte egy időben érdeklődött a könnyűzene iránt is, elsősorban az akkori Edda hatására. 1980-as évek végén kezdett a jazz muzsikához is vonzódni, ebben a műfajban Lakatos Szoszó Sándor zongoristától tanulta meg az alapokat.

Már az általános iskolában zenekarban játszott, az első számára is mérhető eredményeket a középiskolai Vizit nevű rockzenekar hozta meg. Ezt több zenekar is követte, a rock együttesektől a pop session munkákig szinte minden. Korán kapcsolatba került az elektronikus hangszerekkel. 12 éves kora óra programozik és kombinálja a hagyományos hangszereket az elektronikus eszközökkel és hangzásvilággal.

1997-ben hosszabb ideig Ausztráliában tartózkodik ahol több zenekarban is megfordul. Egy latin bandában 9 hónapig játszik, ami szakmai szempontból nagy hatással van rá, és későbbi zenei munkásságára.

Mindezek mellett hazánk egyik legjobban felszerelt, professzionális stúdiójának vezető hangmérnöke, számtalan reklámzene szerzője.

Baráti felkérésre az Alapi István Band billentyűse 2010-től. Az Edda 30. nagylemezének hangmérnöke.

Beke Márk a Pataki Művekkel

Beke Márk a Pataki Művekkel

2015-ben Gidófalvy Attila (Karthago) felkérésére kerül a Lord zenekarhoz mint helyettesítő billentyűs.Januárban érkezik, februártól az összes Lord koncerten jelen van és játszik, és egy évre rá a Lord zenekar hivatalos tagja lesz. A Lord egykori bejelentése így hangzott:

„Mint ahogy azt mindannyian tudjátok, Beke Márk 2015-ben Gidó helyettesítésére érkezett azokra az alkalmakra, amikor neki egyéb elfoglaltsága van. Személyében viszont sokkal többet találtunk a helyettes posztnál, ezért a zenekar döntése alapján állandó taggá fogadtuk. Fogadjátok Ti is nagy szeretettel ezt a döntést, ahogy azt az érkezésekor is tettétek.”

Márk egy 2017-es Lord koncerten

Márk egy 2017-es Lord koncerten

2021-ben közös megegyezéssel kilépett a Lord zenekarból. Lord zenekar, 2021 Május 10:

„Kedves Barátaink, Lordosok!
Szeretnénk megosztani veletek azt a közös döntésünket, hogy a 2021-es koncert szezont a Lord zenekar már nem Beke Márk billentyűssel fogja megkezdeni.
Szeretnénk Márknak ezúton is sok sikert, boldogságot és egészséget kívánni.
Ami pedig minket érint, a napokban már megkezdjük a felkészülést és a próbákat a visszatérésre, hiszen, ha minden úgy alakul ahogy szeretnénk akkor nagyon sok alkalommal találkozhatunk majd újra veletek.
IRÁNY AZ 50! LORD zenekar!”

Hangszerei:

  • Hammond M101,
  • Leslie 142,
  • Roland VK-8,
  • Korg Kronos 2 88,
  • Kronos 2 61,
  • Moog Prodigy

Zenekarok

  • Vizit zenekar (1990-1994)
  • Slam (1995-1996)
  • Alapi István Band (2010)
  • Jeff Porcaro Emlékzenekar (2010)
  • Pataky Művek (2009-2013)
  • Lord (2015-2021)

Cikkek, interjúk, további képek:

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Beke_Márk

Beke Márk galéria: Lord 2017