Napi Lordom: Zaklatott fények – 1986 – Videoklip

Ez az első videoklip amely a Lord zenekarral készült 1986-ban. A Magyar Televízió Pulzus című műsorában volt látható-hallható a Lord országos bemutatkozásként. Az 1985-ös Lord felállás:Pohl Mihály – ének,Vida Ferenc – basszusgitár, Erős Attila – gitár, Mészáros Gábor– billentyűs hangszerek és Hollósi László – dob.

Először is nézzétek meg ezt a ma már valóban történelmi videót, amely nem elhanyagolható módon mérföldkövet jelentett az akkori Lord zenekarnak:

Hogy elmerülhessünk a videoklippben ismernünk kell a dal szövegét:

Zaklatott fények dalszöveg
Album/Megjelenés: Big City Lights (1985), Live 1-2. (1996), Szóljon a Lord! (2009)
Zeneszerző: Erős Attila
Szövegíró: Balogh József

Sötét van, álmodik a város. Látom a néma fák sorát.
Állnak szép rendben, hatalmas, csöndes lomb-szemük egy-egy nagy bérházba belát.

Zaklatott fények között járunk, tudva a dolgát lép a láb.
Akarva és nem védtelen őrzőangyalok óvják a lehunyt éjszakát.

Alszik odabent, tévéd,képernyőjén nincsen rémkép.
És a meghajszolt nappal ágyban álmodik fáradt békét.

És most szeretném ha elkísérnétek engem egy kis videó elemzésbe, mert úgy vélem a Lord bemutatkozó klipje egészen másról szól mint a dal. Szatirikus megjegyzéseim nem a zenekarnak szólnak, hiszen a zene a dalszöveg hibátlan, csakis a klipről.

Nézve az akkori erősen szocialista világnézetű videoklipet, a rendező (?) elgondolása némi töprengésre késztetett. Bizony, a Lord sokkal többet érdemelt volna. Nem világos az sem, hogyan találkozik a szöveg a képi világgal, mert szerintem pont sehogy…

Az „este” kezdődő dal videójában fényes nappal jelenik meg a „híres” Barkas (ugye hallottatok Berger Istvánról, aki önszántából állt a zenekar mellé és segítette/szállította őket akár NDK-ba is.), amely nem véletlenül látható, hiszen a zenekar akkori turnébusza volt. Szóval, rögtön nappal kezdődik az éjszakáról szóló dal.

A „Sötét van, álmodik a város” és a „látom a néma fák sorát” sorokat hallgatva egy lépcsőházban énekel Misi. Se város, de még csak egy aprócska fa sem jelenik meg a képeken, nemhogy néma fák sora, amit biztos lehetett volna találni pár száz méteren belül. Csak ehhez ki kellet volna menni a kamerával az ajtón kívülre…. ahhhh…. azaz ekkor még be sem kellet volna jönni.

Ezek után már ne csodálkozzunk hogy az.egy-egy nagy bérházba belát… sorokat hallgatva egyetlen bérházba sem látunk be. Sőt ez egy kihalt, dohos raktár ahol vagyunk, még jó hogy nem így nézett ki egy bérlakás a 80-as években, no de ide se belátunk, hiszen itt vagyunk ahogy mondtam.

Aztán a „Zaklatott fények között járunk,” sor alatt sem megyünk sehova Pohl Misivel, „tudva a dolgát lép a láb.” de mi csak állunk egy helyben továbbra is az énekessel. Szóval igazi profi kameramunka…

Eredeti ötletnek tűnt Misi megjelenése az első soroknál a kitört üvegen keresztül. Pedig erről aztán nincs egy sor se a dalban, így nem tudom honnan jött az ihlet. De csak egészen addig tartott ez a dicséret nálam amíg… amíg fel nem derengett ifjúkorom egyik kedvenc videoklipje: Billy Idol „Hot In The City” 1982-ből. Gyorsan megnéztem könnyező szemekkel és… nahát…. és tényleg.(nem csak ebben hasonlít a két videoklip)

Szegény Mészáros Gabit egy rideg pinceablak elé ültették végig, ráadásul mintha egy mai mobillal lenne felvéve időnként álló formátumban…..Az egyetlen „ötlet” az ajtó nyílásokban gitározó Vida Feri és Erős Attila, a dobbal és Hollósi Lacival végül is ezek után már nem volt bajom. Az úgy volt jó, ahogy volt…..

Mindezek ellenére is szeretem ezt a videót, Sok szempontból is. Elsősorban a kedvenc zenekarom első klipje, aztán meg tudom én, hogy hogy volt akkor itthon 1986-ban. Magyarország nem volt egy Amerika (most sem az). Egy igazi Magyar Retró Rock csemege ez nekünk, mindannyiunknak és….

És feloldozásul a klipekhez hadd idézzem Czibolya Kálmán sorait, egy későbbi videoklip, a „Tombolhat Szél” készítésről, ami hűen tükrözi az akkor technikai viszonyokat.

„A 26 évvel ezelőtt készült klipszerűség, mai viszonyok mellett furcsának tűnhet. Az akkori technikai lehetőségek birtokában viszont csoda volt, hogy elkészült. Ez az analóg technika mai fiataloknak semmit sem mond. A mai Full HD technika 1920×1080-as felbontása helyett, amatőr, VHS /Video Home System/ technikával készült, a felbontása: 352×288! 1-1 Newicon és Saticon csöves és egy 3 CCD-s F10-es kamerával rögzítettünk egy hordozható JVC VHS készülékkel, mellyel már lehetett inzertálni utómunkában képeket. Ezzel az egyszerű analóg rendszerrel nem tudtunk pontosan ritmusra vágni, a képkilépési pontoknál is látszik az összetettebb inzertáló /4-8/ forgófejek hiánya. Mivel a vágómagnó nem tartalmazott úgynevezett időalap korrektort /Time Base Corrector – TBC/ ezért a vágási pontoknál sokszor képszinkron problémák jelentkeztek. A kép elszíneződik, illetve Jitter hiba: a kép teteje elgörbül, instabil. A hangminőség siralmas monó hang volt, ami a mai fülünknek már nemigazán elfogadható…akkor mégis az volt. Szóval ebből kellett kihozni valamit…”

Szóval nem semmi volt akkoriban nálunk videoklipet készíteni! Összehasonlításul álljon itt egy másik videoklip, ugyanabból az 1986-os évből, ami a Van Halen „Hot For Teacher” dalára készült. Csak a világ túloldalán… egy kicsit más mentalitással…. és hozzáállással és nemkülönben anyagiakkal…Tudjuk hogy a Lordnak Budapest is messze volt nemhogy Amerika….

Szóljon a Lord!