Korábbi Lord tagok: Vida Ferenc

Vida Ferenc (Fefe) zenész, basszusgitáros († 2017)

Lord: 1972-1992, 2000-2005

lord-vida-ferenc-basszusgitarVida Ferenc egy Vas megyei kis faluban Jákon született 1949. szeptember 2-án. Zenész, basszusgitáros, a Lord együttes alapító tagja, a szombathelyi székhelyű LMS lemezkiadó tulajdonosa.

Első zenekarát 1969-ben alapította. 1971-ben ötödik tagként, csatlakozott a vassurányi Red Fire zenekarhoz, amely a Lord együttes elődje volt. Eleinte szólógitárosként játszott, később váltott a basszusgitárra.

A Red Fire-t érintő tagcserék után 1972-ben Sipőcz Ernővel, Papp Lászlóval és Sütő Istvánnal közösen megalapította a Lord zenekart amely 80-as években vált országos hírűvé, több nagylemezt is kiadtak. Papp László 1974-es távozásával Ő lett a zenekar vezetője.

Polgári életében ekkor még vasutas – diesel mozdonyvezető – volt, majd zöldségkereskedő lett. Az évek során előteremtette azokat az anyagi alapokat, amelyre aztán a Lord építkezhetett. Minden erejét és energiáját a Lordra fordította. Tudatosan építette ki a zenekar hangszer- és erősítőparkját, amely hamarosan az ország egyik legjobb „cuccának” számított (Csak az Omegának volt hasonlóan profi felszerelése).

„Vida Ferenc, a Lord zenekarvezetője örökmozgó, nyughatatlan típus. Nem ismeri a ,kész” fogalmát. Sokan rajonganak érte, de sok ellenséget is begyűjtött a szakmában. Azt senki sem vitatja: kiemelkedő alakja a megye rockzenei életének, s azon túl is. Fanatikus ember…Vida a Lord vezetője, de egyben anyagbeszerzője, menedzsere, utaztatója, ügyintézője is.” – olvasható Kozma Gábor: Lord Rock Sztori könyvében.

A hivatalos zenekari ügyek mellett folyamatosan tartotta a kapcsolatot az egyre-másra megalakuló Lord Klubokkal és a közönséggel. Hihetetlen munkabírálásából „rendes” napi tevékenységre is futotta, Szombathely központjában Music-Box hangszerboltot üzemeltetett 1981-től, ahol lemezeket és elektronikai termékeket árult. (Az üzlet neve MU-Sound-ra változott 2007-ben) Lemezboltja szinte zarándokhelynek számított a rajongók körében, akik ekkor még csak kizárólag innen kaphattak „hivatalos” koncert felvételeket.

A Lord 1982-ben a Szombathelyi Művelődési és Sportházban ünnepelte 10. születésnapját, ahol mint zenekarvezető a Városházán kitüntetésben részesült, amely az egész zenekar munkájának elismerése volt. 1988-ban a Polip magazinban Joó Alfréd készített interjút vele, amelyet itt olvashatsz.

Interjú Vida Ferenccel az egykori Polip ujságban1988-ból

Interjú Vida Ferenccel az egykori Polip ujságban1988-ból

A Lord zenekarnak 8 éves szünettel (1992-2000) volt a vezetője és basszusgitárosa 2005-ig. Fanatikus rockzenész, aki hatalmas munka és anyagi áldozat révén sikerre vezette a szombathelyi Lord együttest.

2005-ben távozott a Lordból. Ekkor sokan úgy gondolták, hogy ez zenei pályafutásának végét jelenti, de nem adta fel, és újra kezdte. Új-Lord néven egy zenekart alapított, amely később L.R.D. néven futott tovább.

Ebből továbblépve 2007-ben Kovács Fery közreműködésével és a korábbi Orfeus tagokkal létrehozta a Vida Rock Band zenekart a szombathelyi Vida LRD és a győri Orfeus zenészeiből. Eleinte a műsor alapvetően azokra a Lord-muzsikákra épült, amelyekben Vida szerzőtárs volt. De folyamatosan bővült az új zenekar saját anyaga is. A Vida Rock Band debütáló albuma 2008-ban jelenik meg „Ellopott Remények” címmel, amelyet még két másik album követ 2015-ig. A „Rockerszív” hanglemez érdekessége, hogy a Hammerworld magazin mellékleteként jelent meg. Stílusuk klasszikus hard rock zene, west coast dalok, neoklasszikus hatásokkal és Malmsteen ízű gitárszólókkal tarkítva. A Vida Rock Band felállása ekkor: Borbás István billentyűs, Csóka Csaba dobos, Oszter Dés Tamás énekes, Kovács Fery gitáros, Vida Ferenc basszusgitáros/zenekarvezető.

Vida Ferenc a Vida Rock Band-el (Fotó: HammerWorld Magazin)

Vida Ferenc a Vida Rock Band-el (Fotó: HammerWorld Magazin)

A VRB alapításával egyidőben a Serenával létrehozta a Vida feat Serena olasz projektet is. A Vida Rock Band feloszlása után 2016-ban ismét zenekart alapított Vida néven de az új zenekar már nem volt hosszú életű.

Zenei pályafutása mellett a kilencvenes évek első felében LMS néven zenei stúdiót hozott létre és megalapította az LMS kiadót (LMS Records), ahol olyan zenekarok kaptak lehetőséget az indulásra, mint a Mood, az Ektomorf, a Junkies vagy a Strong Deformity. Amikor tehette fesztiválokat szervezett ahol új zenekarok is kaptak fellépési lehetőségeket, példa erre a 1996-os szombathelyi L.M.S. fesztivál. A Sitkei Rockfesztivál beindulásakor is jelen volt a Lorddal, a nevüket adták a segélykoncerthez. A zene mellett a kedvenc időtöltése a foci, amiből 2010. júniusában edzői diplomát szerzett. Mentora és tanító-mestere Kapuvári Gábor volt. Kedvenc zenéi a Pretty Maids, Peter Frampton, Journey a Castro Nuovo ‘mesterrel’. Vida Ferenc az egész életét a rockzenének szentelte. Ez nem csak saját zenekarait jelenti, nagyon sok zenész, vagy zenekar köszönheti neki az előrejutást, a lehetőséget. Halála napjáig koncertezett.

„Épp az egyik koncertjére készült Fefe, amikor összeesett a próbateremben. Azonnal kórházba vitték, kétszer is meg kellett műteni. Úgy tudom, hogy mentőhelikopterrel szállították át Budapestre, amikor útközben végleg megállt a szíve”

Egy személyes interjú az utolsók közül:

Másik nagy szenvedélye a labdarúgás volt. Feri a semmiből hozta létre az MB3-as labdarúgócsapatát. A Vasi Titánok meg is nyerte a bajnokságot: Vida Ferenc és a Vasi Titánok

Életének 67. életévében, 2017 január 19-én a balatonfüredi Állami Szívkórházban hunyt el. R.I.P.

Zenekarok:

  • Red Fire (1971)
  • Lord (1972 – 2005)
  • Vida LRD / Újlord (2006-2007)
  • Vida Rock Band (2007-2016)
  • Vida feat Serena (2007)
  • Vida (2016-2017)

Lemezek:

  • Lord – Akarom Őt / Tépett Álmok (Csakis A Lényeg)‎(7″) – Start – 1986
  • Lord – Szemedben A Csillagok – Profil – 1988
  • Lord – Ragadozók – Bravo – 1989
  • Lord – Be The Light ‎(12″, EP) – JMS Records – 1989
  • Lord – Lord 3 – Pepita – 1990
  • Lord – Az Utca Kövén – Quint – 1991
  • Lord – Big City Lights ‎(CD, Album, RE) – LMS Records – 1994
  • Lord – Lord 2002. ‎(CD, Album) – Hungaroton – 2002
  • Vida Rock Band – Gyáva angyal – NAIL Records (HMR Music Kft.) – 2013
  • Vida Rock Band – Ellopott Remények – NAIL Records – 2008
  • Vida Rock Band – Rockerszív – NAIL Records – 2015

Díjak, elismerések:

  • 1978 – Ifjúsági magazin Tehetségkutató fesztivál I.díj a „Ne higgy senkinek dallal”
  • 1982 – A „Szocialista kúltúráért” díj, kitüntetés a Szombathelyi Városházán a „Lord zenekar 10 éves munkájának elismeréséért”
  • 2004 – Wigwam Rock Klub, Arany Nyíl Rock Gála: a „2003-as év életműdíjasa”

Cikkek, interjúk:

Források: