Korábbi Lord tagok: Gidófalvy Attila

Gidófalvy Attila (Gödi) zenész, zeneszerző, billentyűs

Lord: 1987-1990, 2000-2017

lord-gidofalvy-attila-billentyusGidófalvy Attila zenész, zeneszerző 1952. augusztus 21-én született Budapesten.

Ötéves korában kezdődik zenei pályafutása, amikor megkapja élete első, harminckét basszusos tangóharmonikáját, rá egy évre már zongorázik. Zongorázni magától tanult. Amikor kinövi első hangszerét, tanára javaslatára egy 120 basszusos versenyharmonikát kap, amellyel már sorban nyeri a harmonika versenyeket. Nyolcadikos korában az iskola mellett stúdió- és színpadi zenész a Nemzeti Színházban. 1967-ben az általános iskola után felvételt nyer a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola harmonika és zongora szakára. Tanárai többek között Lukács Dénes (tangóharmonika) és Tantos László (zongora). Ezekben az években a zenetanulás mellett a Ferencvárosban is futballozik. 1969-1971 között folyamatosan részt vesz a pulai harmonika versenyeken. Először a Szövosz harmonika-zenekarában játszik.

A Zeneművészeti Szakközépiskola után felvételi nélkül mehetett volna a Liszt Ferenc Zeneakadémia orgona-harmonika szakára, de nem él vele, ami miatt négy évig konfliktusa volt a családjával. Helyette Jazz-zongora szakra jelentkezik, ahova viszont nem veszik fel. Végül a pozant (harsona) választja felvételi hangszernek, igy kerül be 1971-ben a zenei konzervatóriumba. A katonaság alatt a Honvéd Művészegyüttesbe kerül mint zenész, zongorakísérő, korrepetitor és énekes.

Egy év múlva már a Deák Big Bandben zenél. Ott ismerkedik meg Kiss Zolival, a Karthago későbbi basszusgitárosával. 1971-ben bekerül a Continental együttesbe. Santana, Chicago slágereket játszottak. A Continental után magalapítja a Stressz zenekart amivel ORI-vizsgát szereznek. Ekkor megveszi első orgonáját. A trió dobosa Donászy Tibor. 1974-ben már az új Illés-együttes előzenekaraként lépnek színpadra. Később már a Teátrumban zenél, amely az akkori underground dalokat játszotta, a Skorpió előzenekaraként is fellépnek.

A Teátrummal koncertezve látta meg Nagy Feró és 1978-ban elhívja az akkor újjászerveződő Beatrice zenekarba ahol két évet tölt el. Ezekben az években született “Apáink útján” című dal is, amit azonban nem tudott előadni Feróékkal. Mivel a Beatrice a kirívó zenéje miatt nehezen érvényesült, 1979-ben Szigeti Ferenc hívására a Karthagoba igazol át, amely 1985-ig működik. A Karthago után 1986-ban Kiss Zolival, Terstyánszky Károllyal és Gyurik Lajossal megalapítják a Fáraó zenekart. Egy kislemez kiadása után (Élég volt, Állj mellém), a Fáraó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeit, így abbahagyják a közös zenélést és elmegy Törökországba vendéglátózni.

1987 novemberében csatlakozik a Lord zenekarhoz Vida Ferenc meghívására. 1990-ben, a Petőfi Csarnok nyitóbuliján a Karthago újra összeáll. Ebben az évben kilép a Lord zenekarból. Ezekben az években is több mint 50-70 koncerten vesz részt a Lorddal és a Karthagoval. Mind a Karthagoval(10 LP), mind a Lorddal (7 LP) számtalan lemezt készít.

1990-ben elérkezettnek látja az időt, hogy elkészítse szólólemezét, amely olyan számokat tartalmaz, amelyek egyik zenekar repertoárjába sem férnek bele. Ausztriában rögzítik szalagra a lemez hanganyagát,amelyet az Omega Stúdióban kevertek. A Tízparancsolat című korongon minden hangszeren egymaga játszik, csak énekeseket hív a felvételekhez.

1996-ban megalakul a Cikk Cakk Company, a magyar ZZ Top, amely három veterán zenész főként koncertekre specializálódott társulása volt. Mellette Varga János (az East legendás gitárosa) és Donászy Tibor (dobok) voltak a tagok, 1997-ben elkészült a csapat egyetlen lemeze.

2000-ben visszatér a Lord zenekarba, majd nem sokkal később a Karthago turnéi is újraindulnak. 2015-ben harminc évvel az 1986-os kislemez után megjelenik a Fáraó első lemeze. 2017-ben végleg kilép a Lord zenekarból és a Karthagóval folytatja zenei munkásságát.

A Karthago zenekar 2017-ben

A Karthago zenekar 2017-ben

Több mint 200 dalt szerzett ezidáig és sok lemezen játszik vendégként is. Ezek Takáts Tamás Dirty Blues Band, Nagy Feró és a Bikini, a 100 Folk Celsius és a Clips együttesek lemezei, valamint Gálvölgyi János, Zalatnay Sarolta, Máté Péter, Csongrádi Kata, Kiss Zoltán, Mr Buschmann és Pohl Mihály, szólólemezei.

Öt filmnek a zenéje fűződik a nevéhez: A gólyák mindig visszatérnek, Imre filmje, Kacatok, Magyar litánia, és az ötödik. Nagy sikerű munkája a Kisváros tévésorozat zenéje, amit Kiss Zolival és a KGB zenekarral készített.

Az aktív zenélés mellett tévé-műsorvezető a Vasárnapi turmixban, és zenei műsorokat készít több kisebb TV csatornán is.

Rádiózni Lőrincen kezdett a Dongó rádiónál. 2000-ben létrehozza a Pannon Rádiót. Hosszú szünet után megalapítja a Best of Rock FM rádiót, amely másfél év alatt 770 ezer egyéni IP-címet tudott produkálni negyven országból, de 2012-ben bezárták. Jelenleg az Érd FM rádión a Rockbarlang műsorát szerkeszti.

Jelenleg Korg Trinity és Roland SH 201 szintetizátorokon, valamint Roland VK-8-as elektromos színpadi orgonán játszik a koncerteken,amit nagyobb koncerteken L100-as Hammond-orgona egészít ki. Amennyiben gitározik,Gibson SG-n penget.

Szakmai elismerései:

 • 2005 – A Wigwam Rock Klub Arany Nyíl Gálán a közönségszavazatok alapján elnyerte a 2005. év “Év billentyűse” díját!”
 • 2006 – “Európai Arany Művész Nemzetközi Minőségi Díj – A magyar rockzenében nyújtott tevékenységéért”
 • 2006 – Wigwam az “Év koncertje 2006” díj.
 • 2008 – Wigwam Arany Nyíl Rockgála: “A 2008. év koncertje” a Wigwamban Lord-Mikulás és a “2008. év legjobb hazai zenekara”.
 • 2009 – Közönségdíj a legjobb Közönségtől.

Zenekarok

 • Deák Big Band (1970)
 • Continental (1971)
 • Stressz (1972)
 • Teátrum (1974-1975)
 • Beatrice (1978-1979)
 • Fáraó (1986-)
 • Karthagó (1979-1985, 1990-napjainkig)
 • Lord (1987-2017)
 • Cikk Cakk Company (1996)

Cikkek, interjúk, további képek:

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gid%C3%B3falvy_Attila