Korábbi Lord tagok: Sipőcz Ernő

Sipőcz Ernő (Sipsi) zenész, zeneszerző, énekes († 2016)

Lord: 1972-1981

lord-sipocz-erno-enekes

Sipőcz Ernő Szombathelyen született 1953. január 1-én. Zenész, gitáros, énekes a Lord együttes alapító frontembere, majd a Sipőcz Rock Band alapítója és énekese.

Szombathelyen született. A szombathelyi zenei általános iskolában hegedülni tanult, majd a Vendéglátóipari Szakközépiskolába jelentkezett. A gitározást magánúton sajátította el..

1968-ban kezdi zenei pályafutását.A középiskolában találkozott Puskás Ferivel (Puli) akivel zenekart alapítottak.A Remix gyár pinceklubjában próbáltak és léptek fel.

Később Vépre került, ahol megalapította első igazi zenekarát Hell’s Angels néven, és amiben basszusgitározott és énekelt. Omegát, Illést, Slade-t és Sweetet játszottak.

1972-ben Vida Ferenccel közösen megalapítja a Lord zenekart. A Lord (ős-Lord) énekese a kezdeti időszakban, ekkor születnek az együttes első saját dalai is, melyek szövegét sok esetben felesége írta. A legelső saját szerzemény a „Rakétamotor”. A lendületes heavy-szám hamar elnyerte az egyre növekedő rajongótábor tetszését, Sipőcz jellegzetes előadásában. Igyekezett feloldani az addig meglehetősen merev színpadi képet, az ének szüneteiben rohangált, letérdelt, vagy a dobnak „vezényelt”.

1981-ben megélhetési okok miatt elköszönt a zenekartól. A szombathelyi Sportházban lépett fel utoljára a Csehszlovák Fermata és az East társaságában. Leállása alaposan felbolygatta a rajongótábort, nehezen bírták elviselni a kedvenc kiválását.

Lord 1979: Sipőcz Ernő (Sipsi) a híres fekete lepelben, mellette Erős Attila gitározik

Lord 1979: Sipőcz Ernő (Sipsi) a híres fekete lepelben, mellette Erős Attila gitározik

Nem sokkal utána Som Lajos személyesen kereste meg, aki a Piramisba keresett énekest Révész Sándor kiválása után, azonban nem akart Pestre költözni Szombathelyről, így nem élt a lehetőséggel.

Ezek után évekig nem foglalkozott zenével. A Sitkei fesztiválom fellép az S’Top zenekarral. Aztán csatlakozik Donor együtteshez, amely érkezésével, West néven futott tovább, amíg 1995-ban megalapította a Sipőcz Rock Band-et, amely 2016-ban bekövetkezett halála után is működő zenekar. A Sipőcz Rock Band repertoárjának mintegy harmadát a Lord régi időszakából született dalok tették ki, de feldolgozásokat is játszottak, a ’70-es és ’80-as évek hazai rock legendáitól (Edda, P. Mobil, Bikini, Korál stb.).

A Sipőcz Rock Band színpadán egy V-Max, nyergében Sipsi és Szigyu. Fotó: Harangozó Gyula gyűjteményéből

A Sipőcz Rock Band színpadán egy V-Max, nyergében Sipsi. Fotó: Harangozó Gyula gyűjteményéből

1995-ben Vida Ferenc kiadója megjelentette a régi Lord együttes („ős-Lord”) dalainak összeállítását Fehér galamb (1972–1982) címmel. A kis példányszámú, különleges kiadvány hamar elfogyott a boltok polcairól. A dalokat Sipőcz Ernő, a Lord egykori tagja énekelte fel, gitáron pedig Szántai Gyula működött közre.

1997-ben az LMS Records gondozásában jelent meg saját hanglemezük „Kőszív” címmel, amely az együttes 1972-1982 közötti dalait tartalmazza.

Elhunyt 2016. április 17-án Szombathelyen.

Zenekarok

  • Lord (1972-1981)
  • S’Top
  • Donor
  • West
  • Sipőcz Rock Band (1995-2016)

Cikkek, interjúk, további képek:

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sipőcz_Ernő