Korábbi Lord tagok: Harangozó Gyula

Harangozó Gyula (Szigyu) zenész, zeneszerző, basszusgitáros

Lord: 1992-1993

lord-harangozo-gyula-basszusgitar3Harangozó Gyula Szombathelyen született 1966. július 24.-án. Már az iskolás évei előtt nagybátyja, Harangozó Dezső kezdte tanítani zongorázni és orgonálni. A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában furulya szakára íratták be szülei 1974-ben, de később 10 évesen áttért a gitárra.

A basszusgitár kezelését először csak autodidakta módon sajátította el, később Dandó Péter (zenetanár, jazz basszusgitáros, a Rockszínház zenekarának tagja, Zorán egykori basszusgitárosa) tanította.

Példaképe, egyben több, mint 10 éve jó barátja Zsoldos Tamás, akit az ország legjobbjai között tartanak számon. Zenekarok és zenészek akik formálták zenei ízlését: kezdve a Beatles-től, Deep Purple, Uriah Heep, Journey, Toto, Chicago, Styx, Mezzoforte, Scorpions, DragonForce, Hammerfall-ig. A magyarok előadók közül az Illés, Fonográf, Omega, Color, Edda, Lord, HBB, P-Mobil, Karthago… Látszik, hogy erős a rockvonal hatása.

Első együttese az általános iskolában alakult Astra zenekar, ezt követte a Little Rock Band. 16 évesen lett a Madam zenekar basszusgitárosa, amivel már komoly eredményeket is elértek. Járták az országot a Balaton körül, és fellépési lehetőséghez jutottak a Budai Ifjúsági Parkban is. 1985-ben a „Start” kiadó megjelentette egyik dalát egy korabeli válogatás lemezen, melynek címe „Első lépések…”

Ezt követte a Rizikó zenekar, egy Funky-s, Jazz-rockos formáció, országos turnékkal, és két rádió felvétellel.

A szombathelyi Dózis zenekarba 1988-ban érkezett Weinelt Gábor kiválását követően, itt négy évet töltött el.

A Lord együttesbe Vida Ferenc 1992-es távozása után hívták. Folyamatosan koncerteztek akkoriban országszerte, több alföldi turné Nyíregyháza, Tiszalök, Szeged, Kalocsa, de a Dunántúlon is Soprontól Pécsig. Az akkori Lord felállás: Pohl Mihály (ének), Erős Attila (gitár), Keszei Tamás (billentyűs) és Paksi János (dob) és Szigyu a basszer.. Két évet töltött a Lordban, amikor Bujtás Ervin érkezése miatt távozott.

Harangozó Gyula a Lord zenekarban

Harangozó Gyula a Lord zenekarban

Ezután a Donor együttes következett, ami később Sipőcz Ernő érkezésével, West néven futott tovább, majd 1995-től hat éen át a Sipőcz Rock Band basszusgitárosa volt.

Szigyu a Sipőcz Rock Band-ben

Szigyu a Sipőcz Rock Band-ben

A Szombathelyi Tanárképzõ Főiskolán alakult Varnyú Country együtteshez 1999-ben csatlakozott. Ezekben az években még a Sipőcz Rock Band-ben is basszusgitározott párhuzamosan, de 2001-től kizárólag a Varnyú Country együttes tagja lett,

Szigyu a Varjú Country zenekarral

Szigyu a Varnyú Country zenekarral

2017-ban is itt zenél Farkas Lászlóval (gitár), Németh Lászlóval (gitár), Kovács Jánossal (gitár, ének), és Sávoly Péterrel (dob). A zenekar külön értéket teremt azzal, hogy a divatos és technikailag egyszerű play-back fellépések helyett igazi hangszeres játékkal, többszólamú énekléssel, kizárólag csak élő koncerteket ad. Gyakori fellépői a sörfesztiváloknak, szabadtéri rendezvényeknek, de szívesen vállalnak fellépést kisebb helyeken, szűkebb közönség előtt is. Megalakulásuk óta számtalan rádióműsor és Tv felvétel közreműködői voltak. Tizenkét országban koncerteztek, szinte egész Európát bejárva.

Fia Harangozó Marci is a zenei pályát választotta, gitáros, akinek 2017-ben készülőben önálló albuma. Szigyu 7 saját dallal egyengeti Marci útját, ezen kívül, egy klasszikus gitár darab, illetve 6 nagy kedvenc dal feldolgozás (Europe, Ozzy Osborne, Styx, Dragonforce, Pokolgép) lesz a lemezen.

Hangszerei

  • Cort B4 basszusgitár
  • Squier Jazz Bass gitár

Zenekarok

  • Madam (1982-1985)
  • Rizikó (1985-1986)
  • Dózis (1988-1992)
  • Lord (1992-1993)
  • Donor/West (1993-1994)
  • Sipőcz Rock Band (1995-2001)
  • Varnyú Country (1999-napjainkig)

Hanglemezek

  • Első lépések (Madam) – Start – 1985
  • Sipőcz Band – ’72-’82 Kőszív ‎(kazetta) – LMS Records – 1997
  • Sipőcz Band – ’72-’82 Kőszív ‎(CD Album) – LMS Records – 1997
  • Varnyú Country – Magánkiadás – 2003
  • Szól a dalunk (Kobak Palánták) – Magánkiadás – 2013
  • Karácsony dalban (Marci és Julcsi karácsonyi albuma) – Magánkiadás – 2014

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Harangoz%C3%B3_Gyula_(zen%C3%A9sz)