Napi Lordom: Az O.L.L.K.

Úgy hangzik mint a C.I.A. vagy a K.G.B. pedig az O.L.L.K. nem más volt mint az Országos Lord Levelező Klub. Aki elolvasta a régi Lord klubélet tatabányáról szóló történetét a blogomon, az már képben van, de a régi Lordosok nagyon is jól tudják miről írogatok én most itt..

A kezdeti évek Tatabányán (1986-1991)

1986-ban jött az ötlet egy levelező klub létrehozására, hát így alakult meg az O.L.L.K. Cserteg Pisti és Seres Évi által vezetett tatabányai Lord Klub volt a levelezőklub bázisa, amely arra volt hivatott hogy a klubtagokat ellássa az aktuális információkkal a zenekarral kapcsolatban. Ez úgy működött, hogy befizetted az éves tagsági díjat, és sok-sok más kedvezmény mellett, havonta kaptál egy levelet. Egy rajongónak szüksége is volt erre, hiszen olyan korszakról beszélek, amikor még csak a NASA használta az internetet ha a Pentagonba üzentek.

Szóval ezek voltak a mai hírlevél akkori megfelelői. Először csak egy pecsét tette hivatalossá a hírlevelet, később már saját logóval büszkélkedhettek, amely Szabó Imi tervei alapján készült az első balatoni Lord táborban.

lord klub levelezés

Levelek az O.L.L.K.- tól. Először csak pecsét, később már Logo is volt a sarokban

Az első levelek még  egyszerűbbek voltak, később azonban bővült tartalmuk. Arra persze ügyelni kellett, hogy egy lapra lehetőleg minden elférjen, ritkán volt két lapos a hírlevél. A bejövő hírek közvetlenül Vida Feritől érkeztek, aki mindig is fontosnak tartotta a rajongókkal való kapcsolattartást a koncerteken kívül is, Fefe volt az O.L.L.K. mentora a zenekar részéről. Koncert időpontokat, a lemezekről, a tagokról szóló infókat küldött Pistiéknek, akik időt, energiát nem kímélve szerkesztették a leveleket és adták postára azokat minden hónapban.

lord klub levelezés

Egy későbbi hírlevél az O.L.L.K.- tól, már Csízi Móni tollából

Ezek a „hivatalos infók” egészültek ki, játékos vetélkedő felhívásokkal, közös TOP lista elkészítésével, és még sorolhatnám a sok ötletes tartalmat. Természetesen egy levelező klub munkája nem csupán a hírlevelek szerkesztéséből állt, hiszen a rajongóktól (szintén postán,ezt mondanom sem kell ugye) folyamatosan jöttek a kérdések, kérések, amikre válaszolni kellett és Pistiék válaszoltak is mindenkinek!

A befejezés Budapesten (1991-1994)

Cserteg Pisti egyéb elfoglaltsága miatt 1991 áprilisában a levelező klub központja a budapesti Lord Klubhoz került. Itt Csízi Mónika vette szárnyai alá az O.L.L.K.-t és tette bele szívét lelkét a levelek elkészítésébe, hogy az minden rajongóhoz, friss tartalommal eljusson. Móni minden telefonos elérhetőségét is közzétette (munkahelyi és otthoni egyaránt), hogy a rajongók felhívhassák, azért ez nem kis dolog… minden elismerésünk ezért az odaadásért! A levelek szerkezete megváltozott, látszott rajta az igényes kéz, a „titkárnői” gondosság és pontosság.

lord klub levelezés

Csízi Móni „beköszöntője”

A hírlevelek sok esetben „interaktívak” voltak, bevonták a rajongókat a Lord életébe, vagy éppen felkérték Őket a tettekre:

„A LORD együttes július-augusztusban is járja az országot, és koncertezik! Várjuk az ötleteidet, hogy a nyár folyamán hol lépjenek még fel! Lakhelyeden próbáld megkörnyékezni a műv.ház vezetőjét, hogy lenne igény LORD koncertre, és ha sikerrel jársz, értesíts minket, és felvesszük a kapcsolatot az Illetékesekkel!”

A rajongókat akkor is hasonló kérdések foglalkoztatták a zenekarral kapcsolatban mint napjainkban. Ez szinte semmit sem változott. Ami változott az a „társalgás” folyamata, hiszen itt csupán elküldted a véleményed, ezért sosem lett vita belőle 🙂 🙂

„Jövőre 20. éves lesz a zenekar. Méltóképpen szeretnénk megünnepelni ezt a kerek születésnapot nagyszabású koncertekkel, és a segítségedet kérjük! Írd. meg légy szíves,
– hogy szerinted igény lenne-e egy jubileumi koncertlemez megjelentetésére, és hogy milyen régi – mostani programban nem játszott – nótákat szeretnél hallani;
– miben változtasson a LORD /gondolunk itt a látványra, az előadásmódra, a színpadra, etc./;
– milyen díszletet, hátteret képzelnél el a zenekarnak? Minden ötletet, vázlatot, rajzot szívesem látunk!

Szeretnénk még azt is megtudni, hogy a jelenlegi programban mi NEM tetszik /melyik nótát kéne kihagyni, mit kéne máshogy csinálni…/ Tehát várjuk hozzászólásaidat a fentiekkel kapcsolatban, és előre is köszönjük a segítségedet!”

Ugye TE is örülnél, ha ilyen kérdésekre kéne napjainkban válaszolnod?

Dalszövegek, fényképek és esetenként már újságcikkek is belekerültek a késői levelekbe, amelyeket kiéhezve vártak a rajongók hónapról hónapra.

A levelező klub 1994-ig működött.

Köszönet:
Hálás köszönetem Mező Ferinek a levelekért, aki nélkül ez a múltidéző írásom nem készülhetett volna el!