Korábbi Lord tagok: Nádas Károly

Nádas Károly (Pepszi) zenész, dobos († 2010)

Lord: 1974-1984

lord-nadas-karoly-dobosNádas Károly (Szombathely, 1953. február 1. – Szombathely, 2010. június 26.) magyar zenész, dobos.

Szülei korán felismerték zenei affinitását, ezért a szombathelyi Hámán Kató általános iskola zenei osztályába íratták be ahol hegedű szakon tanult. Ekkor ragadt rá beceneve „Pepszi”, aminek semmi köze a kólához, hiszen akkor a kóla még nem is volt Magyarországon. A történet egy kémia órához köthető, amikor a pepszin savakról tanultak és ezzel viccelődtek.

Középiskolás éveiben határozta el, hogy rock dobos lesz. 1970-ben belép a frissen megalakuló szombathelyi Mokka zenekarba, ahol a dobok mögött vokálozott is, ami a Mokka nagy erőssége volt.Hosszú évekig zenélt együtt a klasszikus formációval, így Csorba Tiborral (Guidó), Puskás Ferenccel (Puli), Büki Imrével (Skót) és Faragó Lászlóval (Gili).

Az első nagy bulikat a Mokka 1970-ben adta a KIOSZK előtt a Jókai parkban, ahol több ezren hallgatták őket, de Szombathelyen és a megyében is folyamatosan koncerteztek.

„Eleinte három-négy akkordos nótákat játszottak, majd ,,keményítettek”. Vezetőjük, Puskás Ferenc (Puli) nagy fegyelmet tartott, próbára szoktatta az egyébként lezser társaságot. Olyannyira ment a Mokka szekere, hogy egy-egy hétvégén, a Kálvária dombon sikítozó had ünnepelte őket, istenítve a zenészeket. Még az NDK-ba is kijutottak, fellépésenként 200 márkát tehettek zsebre. Hetvenháromban ért a  Mokka a csúcsra” – ahogy Kozma Gábor írta a Lord Rock sztori könyvében.

Pepszi az Ős-Mokka zenekarral

Pepszi az Ős-Mokka zenekarral – Fotó: Nádas Károlyné, Ági fényképe

Az ős-Mokka feloszlása után a Lord zenekar vezetője Vida Ferenc megkeresi, aki a Lordból kilépő Sütő István helyére keresett akkor dobost. A zenekarban töltött évei alatt születtek az első Lord számok.

Az 1974-es Lord felállás: Kacsa, Sipsi, Pepszi, Fefe - Fotó: Nádas Károlyné, Ági fényképe

Az 1974-es Lord felállás: Kacsa, Sipsi, Pepszi, Fefe – Fotó: Nádas Károlyné, Ági fényképe

Az évi közel félszáz koncert mellett, 1979-től rendszeresen megyei versenyekre jártak a zenekarral. Munkájuk elismeréseként, részese lehetett a zenekar 10. születésnapja alkalmából a szombathelyi városvezetés kitüntetésében, amely az egész zenekar munkásságának szólt. 1984-ben, 10 év után távozik a Lord együttesből.

Nádas Károly (Pepszi) Lord évek - 1982

Nádas Károly (Pepszi) Lord évek 1982 – Fotó: Nádas Károlyné, Ági fényképe

Ezt követően csatlakozik a szombathelyi B&B zenekarhoz (Büki György zenekarvezető) ahol három évet tölt el, majd 1987-ben végleg visszavonul és abbahagyja az aktív zenélést.

Pepszi a B&B zenekarral

Pepszi a B&B zenekarral – Fotó: Nádas Károlyné, Ági fényképe

Szombathelyen hunyt el 2010 június 26-án.

Zenekarok

  • Mokka (1970-1974)
  • Lord (1974-1984)
  • B&B (1985-1987)

Cikkek, interjúk, további képek:

Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Nádas_Károly