Korábbi Lord tagok: Paksi János

Paksi János dobos

Lord: 1990–1999

lord-paksi-janos-dobos

Paksi János 1966.06.18-án született Túrkevén.

Zenei tanulmányait Ábrahám István dobosnál kezdte, aki nagy hatással volt rá már fiatal korában. Első zenekara még Túrkevén a Refisztán együttes volt 1983-ban. Ezután az Országos Szórakoztató Zenei Központ (OSZK) klasszikus dobiskoláját végezte el Szolnokon, majd Major Balázsnál tanult Jazz-dob szakon. Az OSZK vizsga letétele után vendéglátós zenész volt.

Még 1988-ban figyelt fel rá Vida Ferenc (Fefe) és Gidófalvy Attila (Gidó), de csak 1990-ben került a Lord zenekarba, ahol 10 évet töltött el 1999 őszéig.

„Vida Feri és Gidó pont abba a Kisújszállási étterembe tértek be ahol mi is játszottunk. A zenekarunk másik dobosa egyből kiszúrta az asztalnál  a Lord zenészeit, és olyan izgalom lett úrrá rajta, hogy kerek perec kijelentette, nem mer a dobok mögé ülni. Megkért, hogy vegyem át a helyét. Hát nekem ez nem jelentett problémát, szóval én doboltam, amíg ők vacsoráztak.

Utána beszélgettünk és kapcsolatban is maradtunk Fefével. Ez akkor volt amikor Hollósi Lacika helyére kellett valakit keresniük. Ekkor még Gyurik Lajos (Loui) került a Lordhoz, de 1990-ben újra megtaláltak és én természetesen igent mondtam a felkérésnek….

Nem volt számomra ismeretlen a Lord. Már korábban láttam a „Zaklatott fények” klipjüket a TV-ben, és én azonnal beleszerettem. Annyira, hogy elhatároztam, én ebbe a bandába be fogok kerülni egyszer. Meg is vettem a kazettájukat és erre doboltam otthon… tulajdonképpen…. megtanultam szinte az összes Lord számot már akkor… ” – mesélte mosolyogva Jani a telefon túloldalán

Lord 1998 - Paksi János

Lord 1998 – Paksi János

A Lordba kerülésekor Szombathelyre költözött, hiszen főállású zenész lett, amely teljes embert kívánt.

Az 1990-ben rögzített „Lord 3” nagylemez turnéján már Ő dobolt. Első fellépése 1990 április 18-án Nyíregyházán volt. Az „Utca kövén” lemezt már Paksi Janival rögzítették 1991-ben, ezt követte az 1993-as „Olcsó és Ügyes” korong. További lemezei még a 90-es években, a koncerteken rögzített “Live 1”, “Live 2” című Lord albumok amelyet 1996-ban adott ki az LMS kiadó.

A Lord zenekar 1992-ben

A Lord zenekar 1992-ben: Vida Ferenc, Paksi János, Erős Attila, Pohl Mihály, Keszei tamás

Paksi János a 90-es években folyamatosan változó Lord zenekar egyik legbiztosabb pontja volt Pohl Mihály mellett aki összetartotta a bandát ezekben az években. Jani részt vett a balatonvilágosi Lord táborokban is, ami a rajongók számára nagyon fontos rendezvény volt, hiszen itt személyesen tölthettek el egy-két napot kedvenc zenekarukkal.

A Lordosok számára nem ismeretlen a történet, miszerint az általános rockzenei válságot átszenvedő 90-es évek után, Vida Ferenc az évtized végén újra összehívta a korábbi csapatot, így Baán Imrével, Keszei Tamással és Weinelt Gáborral együtt hagyták el a Lord zenekart. Utolsó fellépése a Lorddal a Sitkei Rockfesztiválon 1999 augusztusában volt.

Időközben játszott a Nessie zenekarban, majd 1994-ben Sipőcz Ernővel (Sipsi) és Nyári Ferenccel (Lujó) közösen megalapították a Sipőcz Rock Band zenekart, amely napjainkig is aktívan működik. Hangszerében máig ragaszkodik a régi hagyományos Amati-hoz.

vida-ferenc-emlekest-szombathely-agora-2017-11-29-09

Hangszerei:

  • Amati
  • Tama

Zenekarok:

  • Refisztán (1983)
  • Lord (1990-1999)
  • Nessie (1993)
  • Sipőcz Rock Band (1994-napjainkig)

Albumok:

  • Lord: Az utca kövén – 1991 (Quint, Hammer Records)
  • Lord: Olcsó és ügyes – 1993 (LMS Records, Hammer Rekords)
  • Lord: Live 1.-2. – 1996 (LMS Records, Hammer Rekords)

Cikkek, interjúk:

Források: